DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jozef Hajko

KDH

Pán Pellegrini hlasoval za registrované partnerstvá.

26.04.2024
Zavádzajúce

Peter Pellegrini 19. októbra 2022 hlasoval za posunutie Návrhu zákona o partnerskom spolužití z dielne SaS do druhého čítania. Predložený návrh však do slovenského právneho poriadku nemal zaviesť právny inštitút registrovaného partnerstva, ale ponúkal len možnosť upraviť si niektoré životné aspekty so svojim partnerom či partnerkou u notára. Hajkovo tvrdenie, že Pellegrini hlasoval za registrované partnerstvá, hodnotíme ako zavádzajúce, keďže tento návrh možnosť uzavrieť registrované partnerstvo nevytváral. 

Predložený návrh, ktorý mal doplniť zákon o občianskoprávnych vzťahoch, upravoval majetkové práva, oprávnenia osôb v oblasti dedenia, informovanosti o zdravotnom stave a nároku na ošetrovné, ale aj iné oblasti týkajúce sa majetkových a iných práv spolužijúcich partnerov. Návrh napríklad umožňoval spolužijúcim partnerom využitie bezpodielového spoluvlastníctva. 

Návrh zákona bol adresovaný na osoby žijúce v spoločnej domácnosti a bol koncipovaný rodovo neutrálne, to znamená, že mal umožňovať uzatvorenie partnerského spolužitia tak ako medzi osobám rôzneho aj rovnakého pohlavia. Návrh zákona do druhého čítania po hlasovaní v NR SR neprešiel. 

Za návrh hlasovali aj ďalší poslanci strany Hlas-SD, ktorí sú dnes ministrami, a to napríklad minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš, minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši, ale aj vicepremiér pre plán obnovy a eurofondy Peter Kmec. Naopak lídri súčasnej vlády zo strany Smer-SD ako Robert Fico, Juraj Blanár, Ľuboš Blaha, Boris Susko, Ladislav Kamenický, či Richard Takáč síce boli prítomní, ale nehlasovali. KDH v tomto období nebolo súčasťou NR SR.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.05.2024
success
error