DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jozef Hajko

KDH

Pán Blaha, vy ste boli na dúhových pochodoch, pán Korčok nebol na dúhových pochodoch, vy ste boli.

26.04.2024
Pravda

Ľuboš Blaha sa v minulosti zúčastnil na festivale Dúhový PRIDE, ktorého cieľom je podpora LGBTI ľudí. V minulosti Blaha taktiež vyjadroval podporu registrovaným partnerstvám a taktiež inicioval zákon, ktorý by zaručil práva pre sexuálne menšiny. Dnes však Blaha hovorí, že svoju účasť na podujatí ľutuje. Ivan Korčok sa podľa dostupných informácii na podujatí dúhový PRIDE nezúčastnil a povedal, že by tam nespravil ani v budúcnosti. Verejne však podporil LGBTI ľudí ako aj zákon o registrovaných partnerstvách. Výrok Jozefa Hajka preto hodnotíme ako pravdivý.

Ľuboš Blaha priznal, že v minulosti navštevoval festival Dúhový PRIDE, ktorého cieľom je podpora viditeľnosti LGBTI ľudí na Slovensku. Blaha sa zúčastnil napríklad pochodu v roku 2013 či 2014.

Na sociálnych sieťach je možné nájsť fotografiu Blahu na dúhovom pochode so súčastným predsedom Bratislavského samosprávneho kraja za SaS Jurajom Drobom, ktorú publikovala oficiálna facebooková stránka Dúhový PRIDE Bratislava.

„Myslím, že spoločnosť je už nastavená tak, že by tu mohli byť nejaké ústupky voči gejom a lesbičkám, ale na manželstvá sme ešte nedorástli. Ja osobne by som s nimi nemal problém,“ povedal Blaha v roku 2014 pre denník Sme pri príležitosti dúhového pochodu.

V minulosti Ľuboš Blaha dokonca inicioval zákon, ktorý by zaručil práva pre sexuálne menšiny či nezosobášené páry, ktoré žijú v spoločnej domácnosti. V diskusií na TA3 v septembri 2023 sa Blaha vyjadril, že sa naozaj zúčastnil tejto akcie, no dnes to ľutuje. 

Ivan Korčok sa pre denník SME vyjadril, že sa na dúhovom pochode nikdy nezúčastnil. „Nie. Ani na jednom z pochodov som sa nezúčastňoval ako občan a nebudem tak robiť, ani ak by mi ludia dali dôveru a stal by som sa prezidentom. Nebolo by to podľa mňa úprimné,“ povedal Korčok v ankete.

Pre denník Postoj sa Korčok tiež vyjadril, že ako prezident by sa na dúhovom pochode nezúčastnil, ani by nevyvesil dúhovú vlajku na budovách štátnych inštitúcii. Z verejne dostupných zdrojov nie je dohľadatelná ani jedna účasť Korčoka na dúhovom pochode. 

V čase, kedy pôsobil ako veľvyslanec v USA, napísal verejný status, v ktorom vysvetľoval, prečo sa nezúčastní miestneho dúhového pochodu. Ako dôvod svojej neúčasti uvádzal, že z pozície veľvyslanca by sa nemal zúčastňovať akcií, ktoré polarizujú spoločnosť. Zároveň dodal, že voči samotnému pochodu osobne nič nemá. 

Korčok pri viacerých príležitostiach podporil registrované partnerstvá a povedal, že by zákon o nich ako prezident podpísal. 

Dátum zverejnenia analýzy: 08.05.2024
success
error