DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jozef Hajko

KDH

Bola to vaša poslankyňa (Smeru, pozn) v Európskom parlamente, ktorá hlasovala za to, aby sa trestali štáty, keď nepočúvajú, že sa im uberú eurofondy.

26.04.2024
Pravda

Európsky parlament schválil v decembri 2020 podmienenosť prístupu k európskym finančným prostriedkom dodržiavaním zásad právneho štátu. Za návrh hlasovali poslanci zvolení za PS SPOLU, KDH, ale aj Monika Beňová a Robert Hajšel za stranu Smer-SD. Výrok Jozefa Hajka preto hodnotíme ako pravdivý. Štátom však môže byť odopretý prístup k európskym prostriedkom v prípade, ak závažným spôsobom porušujú pravidlá právneho štátu, nie ak, ako to hovorí Hajko, „nepočúvajú“.

V decembri 2020 schválil Európsky parlament nariadenie, ktoré má za cieľ chrániť finančné prostriedky Európskej únie pred zneužívaním. Nové pravidlá sú v platnosti od 1. januára 2021. 

EP prijal nariadenie 496 hlasmi, proti bolo 134 poslancov a 65 sa zdržalo hlasovania. Zo Slovenska hlasovali za návrh všetci europoslanci zvolení za stranu PS SPOLU, KDH a aj europoslanci za Smer Monika Beňová a Robert Hajšel. Europoslanci zvolení za stranu SaS sa pri hlasovaní zdržali, nezaradení poslanci Uhrík a Radačovský hlasovali proti uzneseniu. Miroslav Číž zvolení za stranu Smer sa na hlasovaní nezúčastnil. (.pdf s. 354-355)

Nová právna úprava umožňuje pozastaviť platby z rozpočtu EÚ krajinám, v ktorých dochádza k porušovaniu zásad právneho štátu s dôsledkami na hospodárenie s prostriedkami EÚ. Predpis sa vzťahuje na prípady korupcie či podvodov, ale do pôsobnosti nariadenia spadá aj systematické porušovanie základných hodnôt EÚ ako sú napríklad demokracia či nezávislosť súdnictva. 

Komisia po zistení, že došlo k porušeniu, navrhne, aby sa voči vláde EÚ spustil mechanizmus podmienenosti a následne môže dôjsť k obmedzeniu alebo zmrazeniu platieb z rozpočtu Európskej únie.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.05.2024
success
error