DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ľuboš Blaha

SMER-SD

Je to jedna z najskorumpovanejších krajín na svete, podľa indexu korupcie 104 na svete, Slovensko, mimochodom na 47 mieste. To je jedna skorumpovaná krajina, taký je fakt.

26.04.2024
Pravda

Ukrajina sa v rebríčku vnímania korupcie z roku 2023 umiestnila na 104. mieste, zatiaľčo Slovensko skončilo na 47. mieste. Výrok Ľuboša Blahu preto hodnotíme ako pravdivý. Ukrajina však dosiahla svoje najlepšie skóre v histórii a dlhodobo sa jej darí skóre v rebríčku zvyšovať, napriek pretrvávajúcej vojne s Ruskou federáciou. Rusko sa v rebríčku umiestnilo na 141. mieste.

Corruption Perception Index (CPI) zoraďuje 180 krajín a teritórií na celom svete podľa ich vnímanej úrovne korupcie vo verejnom sektore na stupnici od 0 (veľmi skorumpovaná krajina) do 100 (krajina bez korupcie). Index však nemeria skutočnú úroveň korupcie, ale len jej vnímanie. 

Ukrajina získala v roku 2023 v rebríčku krajín 36 bodov zo 100 a zaradila sa na 104. miesto. Celkové skóre si Ukrajina oproti minulému roku zlepšila o 3 body a dosiahla tak svoj najlepší výsledok v histórii indexu. Najlepšie sa v rebríčku umiestnilo Dánsko so skóre 90, Slovenská republika sa so skóre 54 umiestnila na 47. mieste. Ruská federácia, ktorá na Ukrajine vedie útočnú vojnu, sa umiestnila až na 141. mieste so skóre 26 bodov.

Celkovo sa podľa rebríčka vnímanie korupcie na Ukrajine dlhodobe znižuje. Za posledných 10 rokov získala v rebríčku celkovo 11 bodov a to aj napriek konfliktu na východe krajiny a neskôr aj plnofromátovej agresie zo strany Ruskej federácie.

Index vnímania korupcie zostavuje mimovládna organizácia Transparency International od roku 1995. Samotná organizácia nevykonáva vlastné prieskumy ale index počíta na základe 13 štúdií renomovaných medzinárodných inštitúcií a think-tankov.

CPI zahŕňa okrem iného pohľad zástupcov podnikov, investorov, výskumníkov trhu a odráža pohľad súkromného sektora a jeho vnímanie korupcie vo verejnom sektore.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.05.2024
success
error