DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Martin Dubéci

PS

Pán Danko tu v tomto štúdiu pred voľbami takými nevyberanými slovami hovoril o Petrovi Pellegrinimu. Naozaj akože myslím, že to bol váš kolega, ktorý tu viedol ten rozhovor s nami, že ja som nerozumel. Peter Pellegrini nie je pripravený riadiť štát. Peter Pellegrini je liberál. Peter Pellegrini neviem aký.

25.04.2024
Pravda

Andrej Danko v štúdiu televízie Ta3 opakovane kritizoval Petra Pellegriniho. Spochybnil zotrvanie koalície v prípade zvolenia Pellegriniho, označil ho za liberálneho politika a vyjadril obavy, že sa bude správať k Ficovi ako Michal Kováč k Vladimírovi Mečiarovi. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

V relácii Téma na Ta3, ktorú moderuje Braňo Král, diskutovali 30. januára Andrej Danko a Martin Dubéci.

Danko v tejto diskusii niekoľkokrát kritizoval kandidatúru Petra Pellegriniho na post prezidenta. „Ak Pellegrini získa moc ako prezident, tak sa bude správať k Ficovi ako Michal Kováč k Vladimírovi Mečiarovi, čo tomu nerozumiete? Ja hovorím, že Peter má rád moc, že nám uletí do prezidentského paláca, čo on aj chce, lebo keby chcel, tak tie zákony sa v parlamente prijímajú oveľa rýchlejšie. (...) Ja sa jasne vyjadrujem, že ak Peter Pellegrini bude prezident, do roka do dňa Robert Fico nebude premiér a ja si myslím, že Robert Fico to číta tak isto.“ (4:10).

„Ja som išiel bojovať s liberálnymi hodnotami a to, že je medzi mnou rozdiel a Petrom Pellegrinim je pravda, ale je veľa vecí, na  ktorých sa my vieme dohodnúť. A to, že Pellegrini vysedáva s Čaputovou a aj s Vami koordinuje veci, lebo ho lákate opäť aby išiel s Vami vládnuť. To je pravda,“ vyjadril sa v relácii a dodal, že „Pellegrini je liberálny politik“ (12:10).

„Ja som nešiel do vlády preto, aby Pellegrini tri mesiace bol alibista a stal sa prezidentom. Mne niečo iné pri koaličnej zmluve bolo deklarované, ja keď sa pýtam, či Pellegrini kto bude šéf Hlasu, kto bude šéf parlamentu,“ (19:17), komentoval ďalej Danko Pellegriniho kandidatúru.

„A toho naivného Pellegriniho lákate do osídiel, lebo on si myslí, že keď bude prezident tak proste už hádam sa stane poloboh,“ pokračoval v kritike Danko (20:58).

Danko tiež vyjadril obavy o fungovanie koalície v prípade zvolenia Pellegriniho za prezidenta. „Pre mňa je dôležité, aby koalícia vydržala a ja sa reálne bojím, že Peter Pellegrini, keď zachutí mu opäť moc v prezidentskom paláci, tak tá koalícia sa rozpadne, preto som do prezidentského boja išiel, lebo opätovne aj v tejto relácii to zopakujem“ dodal (1:56).

Dátum zverejnenia analýzy: 05.05.2024
success
error