DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Veď zoberte si príklad Švédska. Švédsko bolo najotvorenejšie z hľadiska migračnej politiky a multikulturálnej politiky. Čo sa tam dnes deje? Sú tam gangy, ktoré medzi sebou bojujú, ale v septembri bolo 9 mŕtvych pri prestrelkách na verejných priestranstvách, vrátane civilistov.

Blanár a Valášek v Sobotných dialógoch - 18.11.2023
Pravda

Švédsko priznalo, že má v súčasnosti problém s vojnou gangov, ktoré bojujú o vplyv nad obchodom s drogami. V septembri si vyčíňanie drogových gangov vyžiadalo 11 obetí, ide prevažne o bombové útoky alebo streľbu. Na vojnu gangov tak častokrát doplácajú aj náhodný okoloidúci. V ruku 2022 si streľby vyžiadali 60 obetí na životoch. Tento rok sa odhaduje, že by počet obetí mal byť pravdepodobne rovnaký alebo o niečo málo vyšší. Gangy vo Švédsku často verbujú na vykonanie takýchto útokov miestnych tínedžerov zo sociálne znevýhodnených prisťahovaleckých štvrtí.

Komentátori, ktorí sledujú situáciu vo Švédsku, tvrdia, že má ísť o vplyv nezvládnutej a neriadenej migrácie do krajiny. Vo Švédsku sú okolo 20% obyvateľov prisťahovalci. V roku 2016 Švédsko bolo jednou z najotvorenejších krajín, prijalo do krajiny viac ľudí zo zahraničia ako ktorákoľvek iná krajina. (1:56) Súčasný švédsky premiér Ulf Kristersson viní z nárastu násilia práve migračnú politiku predchádzajúcej vlády. 

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2023
success
error