DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Som na tlačovej konferencii spolu s ministerkou Sakovou bývalou  upozorňoval vládu, robte opatrenia výstražného charakteru alebo odstrašujúceho charakteru, aby sme dali jasný signál, nech si sa na ne nepokúšajú tí prevádzači a kadejakí pašeráci ľudí a samotní migranti a nechodiť.

Voľby 2023: Peter Pellegrini a Boris Kollár - 07.09.2023
Pravda

Peter Pellegrini na tlačovej konferencii zo začiatku júna 2023 kritizoval vládu a odmietol povinné kvóty pre migrantov na Slovensku. Reagoval tým najmä na status ministra vnútra Šimka, ktorý deň predtým na sociálnej sieti písal, že Slovensko by malo byť otvorené európskemu riešeniu utečeneckej témy a podieľať sa na ňom. Pellegrini žiadal, aby Šimko pokračoval v tradičnej pozícii Slovenska v otázke migračnej dohody.

Pellegrini na tejto tlačovej konferencii žiadal (cca 7:00 min.), aby predseda Národnej rady Boris Kollár poveril niektorého z podpredsedov brannobezpečnostného výboru jeho riadením a aby zvolali schôdzu, na ktorej by Šimko vysvetlil pozície Slovenska.

Rovnako žiadal (cca 8:30 min.) spoločné zasadnutie Výboru pre obranu a bezpečnosť a Výbore pre európske záležitosti s účasťou Šimka.

Vtedajší minister vnútra Ivan Šimko sa na hlasovaní ministrov vnútra na Rade EÚ zdržal pri návrhoch novej azylovej politiky. Argumentoval obmedzeným mandátom, keďže bol ministrom tzv. úradníckej vlády bez dôvery parlamentu.

Denisa Saková na tlačovke vyzvala (cca 19:45 min.) ministerstvo vnútra na učinenie opatrení na „zvýšenie zaistenia cudzincov, to znamená všetci cudzinici, ktorí prichádzajú na územie SR majú byť kontrolovaní, aký majú doklad totožnosti, z akej krajiny pochádzajú a máme ich zaistiť, ak takýto doklad nemajú, v zaisťovacích zariadeniach.“

Dátum zverejnenia analýzy: 20.09.2023
success
error