DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Maďarsko a Poľsko sa v tomto zosúladilo a bolo proti (povinným kvótam a solidárnym príspevkom v rámci EÚ).

Kollár a Pellegrini v O 5 minút 12 - 30.11.-0001
Pravda

Vo štvrtok 8. júna zasadala v Luxemburgu Rada EÚ pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti. Ministri vnútra členských krajín EÚ sa dohodli na nových pravidlách azylovej a migračnej politiky EÚ. Slovenský minister vnútra Ivan Šimko sa hlasovania zdržal, komentoval to tým, že súčasná úradnícka vláda má na Slovensku značne obmedzený mandát. Proti tejto reforme migračnej politiky EÚ hlasovalo len Poľsko a Maďarsko. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Nová migračná politika nepočíta s povinnými kvótami a relokáciou migrantov a žiadateľov azylov medzi ostatné členské štáty, ale má ísť len o jednu z viacerých možností ako pomôcť krajinám, ktoré sú preťažené. Medzi možnosťami sa nachádza napríklad podpora v podobe finančného príspevku alebo materiálnej podpory. Krajiny EÚ sa dohodli, na tom, že povinné prerozdeľovanie nie je efektívne a tak sa dohodli na princípe povinnej solidarity. 

Tranzitné krajiny, cez ktoré migranti do EÚ len prechádzajú, budú mať novú povinnosť vykonávať tzv. urýchlenú azylovú procedúru. Podľa očakávaní by mala zrýchliť to, aby sa neúspešní žiadatelia o azyl čo najrýchlejšie boli schopní vrátiť do krajiny ich pôvodu.

Viktor Orbán vníma prijatie novej migračnej politiky EÚ ako nepriamy útok na suverenitu Maďarska. Podľa Orbána Brusel zneužíva svoju moc a chce nasilu presídliť migrantov do Maďarska. Tvrdí, že došlo k schváleniu povinných kvót na rozdelenie migrantov medzi členské štáty únie,  čo však nie je to pravda, keďže dohoda bola vyrokovaná práve na základe faktu, že sa od povinných kvót upustilo.

Na druhej strane Poľsko sa snaží novú migračnú politiku EÚ zablokovať a hľadá medzi členskými štátmi podporu. Odkázalo, že ak by sa ju Európsky parlament rozhodol schváliť aj napriek ich nespokojnosti, tak ju Poľsko dodržiavať a plniť nebude. 

Návrh zo strany EÚ je teda založený na princípe povinnej solidarity. Pokiaľ sa krajina rozhodne neprijať stanovené kvóty žiadateľov o azyl, má možnosť zaplatiť finančný príspevok vo výške 20 000 eur za jednu osobu. Platby budú smerovať do spoločného fondu EÚ, ktorý bude spravovať Komisia a z ktorého sa budú financovať projekty zamerané na riešenie základných príčin migrácie. Poľsko odmieta oba varianty, finančný príspevok vníma ako trest za odmietnutie kvót a preto sa pokúsi vytvoriť koalíciu v rámci Európskeho parlamentu, ktorá by mohla mať silu ísť proti dohode členských štátov.

Dátum zverejnenia analýzy: 30.06.2023
success
error