DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zuzana Čaputová

Nestraníci

Zároveň tu máme podozrenia o tom, že niektorí vyšetrovatelia mali zneužiť svoju právomoc pri vyšetrovaní korupčných vecí alebo pri pri zneužívaní právomoci. Je to samozrejme veľmi závažné tvrdenie a pre mňa je absolútne dôležité, že takéto podozrenie nie je zametené pod koberec, ale je vyšetrované.

Prezidentka Čaputová o stave republiky - 14.10.2021
Pravda

Pri vyšetrovateľoch kauzy Očistec sa podľa Inšpekcie Ministerstva vnútra objavili pochybnosti, či nezneužiili svoje právomoci. Boli však riadne vyšetrované, informácie z týchto vyšetrovaní sa dostali na verejnosť. Tvrdnie Zuzany Čaputovej hodnotíme ako pravdivé. 

  1. septembra 2021 zadržal tím Inšpekcie Ministerstva vnútra vyšetrovateľov kauzy Očistec. Vyšetrovateľ obvinil zo zneužívania právomocí verejného činiteľa Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Milana Sabotu a Štefana Mašina.
Títo policajti NAKA-y pracovali o.i. na vyšetrovaní prípadov v rámci kauzy, ktorá sa týkala bývalých policajných špičiek - expolicajného prezidenta Tibora Gašpara, exšéfa NAKA Petra Hraška aj exšéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera.  Čurila, Ďurka, Sabota a Mašina predtým tiež vyšetrovali podozrenia z korupcie na samotnej policajnej inšpekcii. Podľa Dennik N ich zastavila až Generálna prokuratúra, ktorá na to využila sporný paragraf 363. Advokát stíhaných vyšetrovateľov pre noviny povedal, že popierajú, že by si vymysleli stíhanie kolegov z inšpekcie ako možnú odplatu.  Týchto vyšetrovateľov sa zastali ich kolegovia z NAKA vo verejnom vyhlásení.  „V súčasnosti dochádza buď omylom, alebo úmyselne k tomu, že niektoré orgány činné v trestnom konaní svoju činnosť vykonávajú tak, že to v nás vzbudzuje dôvodnú obavu, že tieto kroky nesledujú zákonné účely, na ktoré sami zásadne a výhradne dbáme pri našej činnosti ako orgány činné v trestnom konaní,” napísali Minister vnútra Roman Mikulec reagoval, že to „považujem (to) za pokračovanie snáh o zastrašovanie vyšetrovateľov a moje vnútorné presvedčenie o špinavých hrách v pozadí, rastie každým dňom." (1. októbra - teda po termíne relácie - Krajský súd v Bratislava rozhodol, že Čurila, Ďurka, Sabota ani Mašina nemajú byť vo väzbe a poslal ich na slobodu. Podľa súdu je ich trestné stíhanie neopodstatnené.”

Dátum zverejnenia analýzy: 14.10.2021
success
error