DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Mistrík

...podľa tohto prieskumu aj vyplýva, že by som zo všetkých kandidátov mal najväčšie šance poraziť aj pána Šefčoviča aj pána Harabina v druhom kole…

Čaputová a Mistrík v Na telo - 24.02.2019
Nepravda

Prieskum, o ktorom hovorí Mistrík, simuluje dva možné scenáre, že do druhého kola sa dostane buď Maroš Šefčovič s Robertom Mistríkom, alebo Maroš Šefčovič so Zuzanou Čaputovou. Výsledok týchto simulácií je, že Mistrík by mal šancu poraziť v druhom kole Šefčoviča. Respondentom však neboli položené otázky týkajúce sa možnosti, že do druhého kola postupujú Mistrík so Štefanom Harabinom. Výrok hodnotíme ako nepravdivý.

Prieskum agentúry FOCUS (.pdf), ktorý bol vykonaný pre hnutie OĽaNO ukazuje preferencie voličov v prvom, ale aj druhom kole prezidentských volieb. Prvá otázka, ktorá bola položená 1002 respondentom znela nasledovne: "V polovici marca sa na Slovensku uskutočnia prezidentské voľby. Prečítam Vám postupne zoznam 15 kandidátov, ktorí kandidujú na prezidenta Slovenska. Ak by sa tento víkend konali prezidentské voľby a kandidovali by nasledujúci kandidáti, ktorého z nich by ste volili za prezidenta?" 7,3 % opýtaných by voliť nešlo a 23,7 odpovedalo neviem. 69,0 % respondentov by voliť šlo a svoje preferencie by v prvom kole rozdelilo nasledovne:

Respondentom boli položené ešte dve otázky týkajúce sa druhého kola prezidentských volieb, kde sa predpokladalo, že do druhého kola sa dostane buď Maroš Šefčovič s Robertom Mistríkom, alebo Maroš Šefčovič so Zuzanou Čaputovou. V prípade dvojice Šefčovič – Mistrík by v druhom kole tesne uspel Robert Mistrík (Šefčovič – 49,3 %, Mistrík – 50,7 %). Z dvojice Šefčovič – Čaputová by bol úspešnejší Maroš Šefčovič (Šefčovič – 51,9 %, Čaputová – 48,1 %).

Dátum zverejnenia analýzy: 24.02.2019
success
error