DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zuzana Čaputová

Nestraníci

...prieskum AKO, ktorý som spomínala, že sme dnes publikovali, odpovedá aj na otázku, či by som bola schopná poraziť v druhom kole pána Harabina a pána Šefčoviča. A tie preferencie vyšli tak, že áno. Je to na dolnej hranici zarátaná štatistická chyba...

Čaputová a Mistrík v Na telo - 24.02.2019
Nepravda

Respondenti prieskumu AKO zverejneného 17. februára 2019 odpovedali na otázku, či by v simulovanom druhom kole volili Čaputovú alebo Šefčoviča, porovnanie Čaputovej s Harabinom však prieskum nezahŕňal. Vo vyjadrení pre Demagog.SK komunikačný tím Zuzany Čaputovej uviedol, že Čaputová záver odvodzovala z otázky o nevoliteľnosti jednotlivých kandidátov, z ktorej vyplynulo, že pre 54,5 % respondentov je Harabin nevoliteľný. Keďže ale prieskum priamu otázku, či by respondenti v druhom kole volili Čaputovú alebo Harabina neobsahoval, hodnotíme výrok ako nepravdivý.

Ak by sa do druhého kola volieb dostala Čaputová a Šefčovič, podľa prieskumu by nominanta Smeru porazila o takmer osem percentuálnych bodov – v druhom kole by získal Šefčovič 45,1 % a Čaputová 54,9 %.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.02.2019
success
error