DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

My sme tu už mali prezidentku, ktorá pred voľbou v predvolebnej diskusii dokonca povedala, že ona takú žiadnu zmluvu Americku nepodpíše. To teraz som niekde videl. A potom, keď bola prezidentkou, tak salto mortale. Ešte aj keď sme už žiadali, aby ju dala predsa len posúdiť Ústavnému súdu, tak ju podpísala za 24 hodín.

Prezidentské voľby 2024: Korčok vs Pellegrini 28. 3. 2024 v RTVS - 28.03.2024
Nepravda

V roku 2022 zverejnil Ľuboš Blaha účelovo zostrihané video, na ktorom Zuzana Čaputová zdanlivo tvrdí, že by obrannú zmluvu s USA nepodpísala. Video však neobsahovalo časti, v ktorých Čaputová tvrdí, že sa to týka iba prípadu, ak by zmluva ohrozovala suverenitu Slovenska, čo podľa nej nie je tento prípad. Zuzana Čaputová v roku 2019 povedala, že by obrannú dohodu s USA nepodpísala, pokiaľ by ohrozovala suverenitu Slovenska. Čaputová dodala, že zdieľa názor ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorého zmluva suverenitu Slovenska neohrozuje. Tvrdenie Petra Pellegriniho, že prezidentka po zvolení zmenila názor, preto hodnotíme ako nepravdivý. 

Parlament vo februári 2022 schválil bilaterálnu dohodu o spolupráci v oblasti obrany medzi Slovenskom a USA (DCA). Signatárom za Slovensko bol Jaroslav Naď, pri podpise bol aj vtedajší minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Po schválení v parlamente zmluvu ešte v ten istý deň ratifikovala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Schválenie obrannej dohody s USA vyvolalo protesty časti verejnosti. Pred budovou parlamentu sa konalo niekoľko protestov a poslanci, ktorí zmluvu podporovali, čelili vyhrážkam. V uliciach sa dokonca po hlasovaní objavili bilbordy označujúce poslancov, ktorí za zmluvu hlasovali, za vlastizradcov.

Obranná dohoda medzi USA a Slovenskom sa stala aj témou prezidentskej kampane v roku 2019. V predvolebnej debate Zuzana Čaputová dostala otázku, či by obrannú zmluvu podpísala alebo sa obáva, že ide o zásah do našej suverenity. Odpovedala, že podľa nej nejde o zásah do našej suverenity a pokiaľ by to tak bolo, tak by takúto zmluvu nepodpísala. 

„Podľa toho, čo vyplýva z tvrdení ministerstva zahraničných vecí, nejde o ohrozenie suverenity. Takisto si myslím, že za týchto podmienok v žiadnom prípade by som takúto zmluvu nepodpísala, to znamená ohrozenie suverenity, umiestnenie cudzích vojsk alebo základní na našom území,“ povedala Čaputová. Následne dodala, že v tejto téme zdieľa názor ministerstva zahraničných vecí. Vtedajší minister zahraničných vecí za Smer-SD Miroslav Lajčák obrannú dohodu obhajoval. Podľa Lajčáka zmluva suverenitu Slovenska neohrozovala.

Krátko pred podpisom zmluvy zverejnil poslanec za Smer Ľuboš Blaha zostrihané video odpovede Zuzany Čaputovej, z ktorej zdanlivo vyplývalo, že prezidentka sa v roku 2019 vyjadrila, že by zmluvu s USA nepodpísala. Vo zverejnenom videu však chýba časť, v ktorej Čaputová hovorí, že by takúto zmluvu nepodpísala iba vtedy, ak by sa jednalo o ohrozenie suverenity Slovenska, čo podľa nej z dovtedy známych informácii nevyplývalo.

Rokovania o obrannej dohode s USA (Defence Cooperation Agreement, tzv. DCA) začali v roku 2018 počas vlády Smeru-SD. Erik Tomáš, dnes minister práce za stranu Hlas-SD, uviedol, že o nej začali rokovať ešte v roku 2017. Peter Pellegrini v tomto období obrannú zmluvu obhajoval a slová o prítomnosti amerických vojsk označil za strašenie. 

Je pravdou, že v roku 2022 opozícia žiadala prezidentku, aby sa s obrannou zmluvou s USA obrátila na Ústavný súd, ktorý by posúdil jej súlad s Ústavou SR. Prezidentka oznámila, že sa na Ústavný súd neobráti, keďže že skúmala s odborníkmi potenciálny rozpor dohody s Ústavou Slovenskej republiky a žiadny nesúlad nenašli. Avšak nechala k nej vypracovať tzv. interpretačnú doložku, ktorá vysvetľovala sporné formulácie. Parlament obrannú dohodu schválili 8. februára 2022 o 11:40, prezidentka ju podpísala ešte v ten deň a vopred aj avízovala, že tento proces nebude zdržovať.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.04.2024
success
error