DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Dostal som dvakrát pozvanie na také zvláštne duely s vami. Jedno bolo do denníka SME, presne v Banskej Bystrici pred dvoma dňami a jedno bolo do Denníka N. Minimálne pri tom jednom, ale myslím, že aj pri tom druhom sa predávali lístky na to. Takže som mal ísť do diskusie, kde ľudia chudáci si mali kupovať lístky, aby sa mohli na nás politikov pozrieť. Prepáčte by som sa hanbil ísť do diskusie, kde ľudia musia zaplatiť za to, aby sa mohli na nás pozerať.

Prezidentské voľby 2024: duel Korčok a Pellegrini - 18.03.2024
Zavádzajúce

Korčok a Pellegrini boli od začiatku kampane hlavnými favortimi prezidentských volieb, diváci však dlho nemali možnosť vidieť ich vzájomný duel. Snahu zorganizovať takýto duel mali Denník N aj denník SME, Pellegrini však účasť v oboch debatách odmietol. Na obe diskusie si mohli záujemcovia zakúpiť lístky. Nie je však pravdou, že ľudia si museli zaplatiť, aby mohli diskusie sledovať, keďže tie boli bezplatne vysielané naživo alebo dostupné zo záznamu. Výrok Petra Pellegriniho preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Už podľa prvých prieskumov verejnej mienky boli hlavnými favoritmi na víťazstvo v prezidentských voľbách Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Pred ostatnými kandidátmi si dlhodobo udržiavali výrazný náskok a najväčší záujem bol preto o ich vzájomnú debatu.

Korčok Pellegriniho do debaty vyzýval, ten však nereagoval. Ešte začiatkom februára vyzval Korčok predsedu parlamentu, aby sa spolu stretli na diskusii o Trestnom zákone. Pellegrini mu však odkázal, že ľudí trápia iné problémy. Na debate denníka SME sa Ivan Korčok postažoval, že Peter Pellegrini s ním nechce chodiť do diskusií. 

Pellegrini v rozhovore pre agentúru SITA uviedol, že debaty s Korčokom neabsolvuje pretože nevidí dôvod, aby „každý druhý deň chodil po kadejakých rôznych diskusiách, čo si vymyslí hocikto“. Taktiež zdôraznil, že je pracovne vyťažený. 

Pellegrini odmietol účasť vo viacerých debatách, kde mal diskutovať s protikandidátmi. Predseda strany Hlas neprišiel do duelu Denníka N, ktorá sa konala začiatkom februára, neprijal pozvanie do diskusie všetkých kandidátov, ktorú organizovala Rada mládeže Slovenska a nezúčastnil sa ani diskusie troch kandidátov, ktorú organizoval konzervatívny denník Postoj.

Predseda parlamentu pritom bez protikandidáta absolvoval debaty na spravodajskom kanály :24, v Rádiu Slovensko, na JOJ 24, v TA3 a pozvanie prijal aj do rádia Expres. Počas prezidentskej kampane taktiež z pozície predsedu parlamentu absolvoval viaceré rozhovory bez spoludiskutujúceho napríklad v televízii JOJ 24 či TA3.

Obaja hlavní kandidáti sa nestretli v takmer žiadnej televíznej diskusii. Televízia JOJ zrušila obe svoje plánované finálové debaty, pričom v druhej z nich mali diskutovať najpopulárnejší kandidáti. Aj verejnoprávna RTVS namiesto dvoch plánovaných hlavných predvolebných debát odvysiela len jednu so všetkými jedenástimi kandidátmi. Jedinou diskusiou, kde sa obaja favoriti stretli v dueli, bola práve debata v televízii Markíza, z ktorej pochádza aj Pellegriniho výrok. Podľa Korčoka sa bolo viacero debát zrušených práve pre neúčasť Petra Pellegriniho.

Predvolebné diskusie Korčoka a Pellegriniho organizovali aj Denník N a denník SME. Debata Denníka N sa uskutočnila 13. marca a pre osobnú účasť si diváci museli zakúpiť lístky. Peter Pellegrini účasť vopred odmietol. Finálovú diskusiu dvoch najsilnejších kandidátov, ktorá sa konala 15. marca, pripravil aj Denník SME. Peter Pellegrini však opäť do duelu prísť odmietol. Aj na túto diskusiu si diváci mohli zakúpiť lístky, pokiaľ sa jej chceli zúčastniť osobne. 

Ak však chceli diváci spomínané debaty sledovať nemuseli si na ne kupovať lístok. Z debaty denníka SME je na webe denníka ako aj na youtubovom kanáli dostupný video záznam prístupný pre každého. Diskusia Denníka N bola vysielaná naživo a v reálnom čase ju tak mohol sledovať každý na facebokovom profile denníka alebo na jeho youtubovom kanály. Z diskusie taktiež existuje videozáznam.

K stanovisku Petra Pellegriniho ohľadom neúčasti v diskusiách sa vyjadrili moderátorky oboch redakcií. Zuzana Kovačič Hanzelová v podcaste Dobré ráno uviedla, že v odpovedi na pozvánku do debaty odpísala hovorkyňa strany Hlas len „Ďakujeme, nepríde“. Kovačič Hanzelová taktiež uviedla, že keď si v minulosti premiér Ódor neželal, aby sa na diskusiu predávali lístky, tak ich denník nepredával. „A chcel, aby tam sedeli študenti, tak tam sedeli študenti vysokých škôl. Na všetkom sa dá dohodnúť,“ povedala moderátorka k odpovedi Petra Pellegriniho (v čase od 4:53).

K Pellegriniho vyjadreniu sa vyjadrila aj Monika Tódová v podcaste V redakcii. „Keby to bola jeho výhrada určite by sme vedeli urobiť aj debatu, kde by sa nepredávalo vstupné,“ povedala Tódová v reakcii na dôvod Pellegriniho neúčasti (v čase od 6:45).

Dátum zverejnenia analýzy: 27.03.2024
success
error