DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

A viac ako 83 % občanov chce koniec vojnovej aktivity a prestanie zabíjania na Ukrajine.

Prezidentské voľby 2024: duel Korčok a Pellegrini - 18.03.2024
Neoveriteľné

Prieskum, ktorý by hovoril, že 83 percent Slovákov chce koniec vojnovej aktivity a ukončenie zabíjania na Ukrajine, sa nám nepodarilo vo verejných zdrojoch nájsť. Nie je jasné, na akú štúdiu či výskum sa Peter Pellegrini odvoláva. Výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

V auguste 2023 vypracovala agentúra AKO pre televíziu JOJ 24 prieskum, či by mala „budúca vláda pokračovať vo vojenskej pomoci Ukrajine. Výsledky prieskumu ukázali, že celkom 43,2 % respondentov si myslí, že budúca vláda by mala pokračovať vo vojenskej pomoci Ukrajine, z toho 23,8 % si myslí, že by určite mala a 19,4 % uviedlo, že by asi mala pokračovať vo vojenskej pomoci Ukrajine. Naopak 51,5 % si myslí, že budúca vláda by nemala pokračovať vo vojenskej pomoci Ukrajine, z toho 37,3 % si myslí, že by určite nemala a 14,2 % uviedlo, že by asi nemala pokračovať vo vojenskej pomoci Ukrajine. Napokon 4,7 % respondentov nevedelo posúdiť a 0,6% na otázku nechcelo odpovedať.

Agentúra YouGov skúmala, ako obyvatelia európskych krajín predpokladajú ukončenie vojny. Dáta boli zbierané z Poľska, Švédska, Portugalska, Holandska, Nemecka, Španielska, Rumunska, Francúzska, Rakúska, Talianska, Maďarska a Grécka. Tento prieskum neskúmal nálady obyvateľov Slovenska. Výsledky ukázali, že v priemere obyvatelia týchto krajín predpokladajú ukončenie vojny kompromisom.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.03.2024
success
error