DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Keď sme ju vyzývali pri DCA, lebo ľudia sa báli, že či naozaj nie je to strata časti suverenity Slovenska, alebo nejakým spôsobom rozpor s ústavou. Tak sme ju žiadali, aby sa obrátila na Ústavný súd, či tá zmluva z ústavou v poriadku. Vtedy do 24 hodín ju podpísal a povedala neni nič, ja ako právnička som zistila, že je všetko v poriadku, čiže keď išlo o vlastných občanov, išla na Ústavný súd. Keď išlo o americkú zmluvu, tak ju hneď podpísala a vykašľala sa na celý Ústavný súd.

Prezidentské voľby 2024: duel Korčok a Pellegrini - 18.03.2024
Pravda

Opozícia žiadala prezidentku, aby sa pred ratifikáciou obrannej dohody s USA obrátila na Ústavný súd, aby posúdil, či je zmluva v súlade s Ústavou SR. Prezidentka tak však neurobila a uviedla, že spolu s odborníkmi usúdila, že nie je rozpor medzi dohodou a ústavou. Ku dohode nechala vypracovať interpretačnú doložku a vyhlásila, že dohodu podpíše len s touto doložkou. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Obranná dohoda s USA (Defence Cooperation Agreement, tzv. DCA) je rámcová zmluva na realizáciu spolupráce v oblasti obrany medzi Slovenskom a USA. Jednanie o nej začalo v roku 2018 počas vlády Smeru-SD, podpísali ju vo februári 2022 Jaroslav Naď a Ivan Korčok spolu s Anthonym Blinkenom vo Washingtone. 

Voči tejto dohode sa dvihla vlna odporu zo strany opozície, ale aj generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Strana Smer-SD zvolala 26. januára 2022 protest pred prezidentským palácom proti prijatiu obrannej dohody, ktorého sa zúčastnili podľa organizátorov tisícky ľudí. Tri- až päťtisíc ľudí sa zhromaždilo v deň hlasovania o dohode pred parlamentom.

Opozícia v januári 2022 požiadala prezidentku, aby sa s obrannou zmluvou s USA obrátila na Ústavný súd a posúdila jej súlad s Ústavou SR. Hovorkyňa Ústavného súdu Martina Ferencová pre Denník N uviedla, že Ústavný súd do tej doby nikdy neposudzoval súlad medzinárodnej zmluvy s ústavou. 

Prezidentka oznámila, že sa na Ústavný súd neobráti, keďže že skúmala s odborníkmi potenciálny rozpor dohody s Ústavou Slovenskej republiky a žiadny nesúlad nenašli. Avšak nechala k nej vypracovať tzv. interpretačnú doložku, ktorá vysvetľovala sporné formulácie.

Parlament obrannú dohodu schválili 9. februára 2022 o 11:40, prezidentka ju podpísala ešte v ten deň a vopred aj avízovala, že tento proces nebude zdržovať. 

Peter Pellegrini túto situáciu porovnáva s referendom o predčasných voľbách, pri ktorom sa prezidentka na Ústavný súd obrátila.

Opoziční politici na čele so stranou Smer-SD priniesli v auguste 2022 prezidentke Zuzane Čaputovej 406-tisíc podpisov za vyhlásenie referenda. Prezidentka sa následne obrátila na Ústavný súd, aby potvrdil, že referendové otázky sú v súlade s Ústavou SR. Súd rozhodol, že jedna z položených otázok v súlade s Ústavou nie je, a preto sa referendum uskutočnilo 21. januára 2023 iba s jednou otázkou.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.03.2024
success
error