DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Európska únia je veľmi dôležitá a je to náš priestor. My sme boli strana, ktorá dokonca ešte integrovala nás viac, pretože sme presadili prijatie eura, prijatie Schengen.

Blanár a Valášek v Sobotných dialógoch - 18.11.2023
Zavádzajúce

K implementácii Schengenského dohovoru, teda k prijatiu Schengenu, sa Slovensko zaviazalo podpisom prístupovej zmluvy do Európskej únie v Aténach v roku 2003 za druhej vlády Mikuláša Dzurindu. V rovnakej dohode sa zaviazalo aj k prijatiu eura. Po vstupe Slovenska do Európskej únie 1. mája 2004 presadila vláda Mikuláša Dzurindu aj konkretizovanú stratégiu prijatia eura. Hoci za splnenie podmienok vstupu do Schengenského priestoru a samotné zavedenie eura bola zodpovedná vláda Roberta Fica, tak výrok hodnotíme ako zavádzajúci, keďže obe politiky presadila vláda Mikuláša Dzurindu. 

K Schengenskej dohode pristúpila Slovenská republika pri vstupe do EÚ, avšak kontroly na hraniciach boli zrušené až 21. decembra 2007 po splnení príslušných podmienok vstupu. Po výmene vlády v roku 2006 sa stal novým ministrom vnútra Robert Kaliňák, ktorý mal na starosti splnenie posledných kritérií. 

K prijatiu eura sa Slovensko zaviazalo podpisom asociačnej dohody s EÚ v roku 2003 a samotné zavádzanie meny na Slovensku započalo 1. januára 2009, počas prvej vlády Roberta Fica. Pred vstupom do eurozóny muselo Slovensko splniť takzvané maastrichstké kritériá. Jednotnú menu Európskej únie sme prijali ako druhá krajina bývalého východného bloku a ako jediná krajina V4. 

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2023
success
error