DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Čo ešte raz chcem podotknúť, že to, čo sa deje na Ukrajine, je v rozpore s medzinárodným právom.

Blanár a Valášek v Sobotných dialógoch - 18.11.2023
Pravda

Rusko vojenskou inváziou na Ukrajinu 24. februára 2022 porušilo základný dokument medzinárodného práva, Chartu OSN, ktorou sú štáty viazané rešpektovať teritoriálnu integritu a politickú nezávislosť iných štátov. K zaručeniu zvrchovanosti, územnej celistvosti, nedotknuteľnosti hraníc, zdržaniu sa zastrašovania a použitia sily sa Rusko prihlásilo aj v Helsinskom záverečnom akte (pdf.) a Minských dohodách (pdf.). Rusko preto porušuje rámce stanovené medzinárodným právom a medzinárodne uznávanými dohodami a dohovormi.

Obe krajiny sú takisto viazané Ženevskými konvenciami, ktoré stanovujú jasné pravidlá vedenia vojny. Častými útokmi na civilné ciele Rusko porušuje tieto konvencie, čím sa môže dopúšťať vojnových zločinov. Medzinárodný trestný tribunál pre podozrenie z páchania vojnových zločinov začal vyšetrovanie. 

Rusko svoj postup ospravedlňuje právom na sebaobranu a ochranu rusky hovoriacich občanov pred údajne hroziacou „genocídou“ vo východnej časti Ukrajiny. Medzinárodný súdny dvor v Hágu v roku 2022 konštatoval, že neexistujú žiadne dôkazy o hrozbe pre rusky hovoriace obyvateľstvo na Ukrajine a vyzval Rusko na pozastavenie vojenských operácií. Rovnako tak ruský útok nemôže byť považovaný za sebaobranu, kedže zo strany Ukrajiny nedošlo k útoku na ruské územie.

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2023
success
error