DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Pretože zatiaľ naše atómky ešte nie sú dostatočne transformované na to, aby sme dokázali fungovať s iným (ako ruským, pozn.), náhradným palivom.

Blanár a Valášek v Sobotných dialógoch - 18.11.2023
Nepravda

Slovenské elektrárne uzavreli v auguste 2023 dohodu o dodávkach jadrového paliva od americko-kanadskej firmy Westinghouse. Palivo od spoločnosti  Westinghouse musí najprv prejsť procesom licencovania, teda schválením jeho použitia ako bezpečného v reaktoroch Slovenských elektrární. Slovenské atómové reaktory VVER 400 vyvinuté v Sovietskom zväze fungovali od ich uvedenia do prevádzky len na palivo vyrobené v Sovietskom zväze a neskôr v Rusku, avšak obdobný typ elektrárne na Ukrajine už začal používať palivo od firmy Westinghouse a schválené bolo aj v Česku. Výrok hodnotíme ako nepravdivý, pretože problémom pri prechode na iné ako ruské jadrové palivo nie je nedostatočná transformácia slovenských atómových elektrární na nové palivo, ale potrebný proces pre schválenie novo-vyvinutého paliva pre reaktory VVER 440 ako náhrady za ruské palivo.

Okrem Slovenska majú tieto typy reaktorov aj krajiny ako Česko, Maďarsko, Bulharsko, Fínsko či Ukrajina. Okrem Maďarska za posledný rok a pol podpísali zmluvy na dodávky paliva s Westinghousom všetky tieto krajiny. V súčasnosti dováža palivo ruská firma TVEL, dcérska spoločnosť štátneho koncernu Rosatom. Toto palivo bolo jediným použiteľným pre atómové reaktory sovietskeho typu VVER.

Od začiatku úsilia viacerých krajín diverzifikovať dodávky paliva začala švédska dcérska spoločnosť Westinghouse zrýchlený program implementácie bezpečných dodávok paliva pre reaktory VVER 440. Prezident pre jadrové palivo vo Westinghouse Tarik Choho označil ich palivo za jediné plne západné alternatívne palivo pre typ reaktorov VVER 400. 

Slovenské elektrárne takisto podpísali memorandum s francúzskou spoločnosťou Framatome, ktorá sa sústredí na vývoj európskeho dizajnu paliva pre typ reaktorov VVER 440.a

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2023
success
error