DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

To je prosto fakt, ktorý už aj na západe dnes prijímajú, a to, že ekonomika Ruska bude mať v ostatnom štvrťroku nárast, tuším, okolo 2 percentá.

Blanár a Valášek v Sobotných dialógoch - 18.11.2023
Pravda

Prognóza Medzinárodného menového fondu z októbra predpokladá zvýšenie výkonu ruskej ekonomiky v roku 2023 o 2,2 % HDP. Minister zahraničných vecí Juraj Blanár si zrejme zamenil údaj o raste ruskej ekonomiky za celý rok 2023 s rastom za posledný štvrťrok. Výrok aj napriek tomu hodnotíme ako pravdivý, keďže ruská ekonomika má dosiahnuť celoročný rast okolo 2 % HDP, tak, ako to minister uviedol. 

Ruská ekonomika síce rastie aj napriek sankciám, ale môže za to primárne zbrojný priemysel. Iné oblasti hospodárstva sa sťažujú na chýbajúce zákazky a predovšetkým na nedostatok investícií. Štátne výdaje na obranu spôsobujú nedostatok peňazí na chod škôl, či nemocníc, pričom návrh štátneho rozpočtu pre rok 2024 ráta s tým, že až jedna tretina rozpočtu bude využitá na zbrojenie. Rusi cítia dopady zvyšujúcich sa výdavkov na zbrojenie skrz stále viac slabnúci rubeľ a ich klesajúcu kúpnu silu. Sám Putin priznal, že inflácia dosiahne tento rok 8 %. Medzinárodný menový fond predpokladá, že sa rast ruskej ekonomiky v roku 2024 spomalí na 1,1 % HDP.

Podľa portálu Trading Economics ruská ekonomika v ostatnom štvrťroku, teda v treťom kvartáli 2023 vzrástla o 5,5 % HDP v porovnaní s tretím kvartálom roku 2022. Medzi druhým kvartálom 2023 a tretím kvartálom 2023 ide o nárast o 0,6 %.

O hodnote približne 2 % nárastu hovorí Ruská centrálna banka v aktuálnej prognóze, ktorá očakáva za celý rok 2023 posilnenie výkonu hospodárstva o 2,2 % až 2,7 %. S touto informáciou prišiel aj ruský prezident Vladimir Putin na Ekonomickom fóre v Petrohrade, kde uviedol, že po poklese v roku 2022 v dôsledku západných sankcií by ruská ekonomika mohla dosiahnuť rast v roku 2023 až o 2 %.

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2023
success
error