DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Veď si len spomeňte, spomeňte, že Slovalco odišlo zo slovenského trhu. 

Blanár a Valášek v Sobotných dialógoch - 18.11.2023
Nepravda

Slovalco odstavilo hlavnú výrobu, podnik však pokračuje v aktivitách recyklačného centra na spracovanie procesného šrotu. Výrok je nepravdivý, pretože hlinikáreň Slovalco neodišla zo slovenského trhu a jej generálny riaditeľ uviedol, že sa ju budú snažiť udržiavať pripravenú na opätovný reštart v prípade schválenia potrebnej novely zákona na kompenzáciu nákladov na energie pre vysoko energeticky náročné podniky. 

V auguste 2022 Slovalco avizovalo, že začína s odstavením pecí na výrobu hliníka, pričom posledné pece ukončili výrobu začiatkom roka 2023. Dôvodom mala byť neudržateľnosť výroby pri cenách energií a nedostatočná podpora zo strany štátu. Okrem energetickej krízy spojenej s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu sa ceny elektrickej energie pre priemysel zvyšovali aj kvôli stúpajúcim cenám emisných povoleniek. Hlinikáreň sa sťažovala, že štát nezaviedol dostatočné kompenzácie pre energeticky náročné podniky. 

Po odstavení hlavnej výroby hliníka má v Slovalcu ďalej fungovať recyklačné centrum šrotu. „Budeme ďalej pretavovať, vyrábať budeme zhruba 75 000 ton výrobkov. Pre túto prevádzku potrebujeme rádovo 130 ľudí," povedal generálny riaditeľ hlinikárne Milan Veselý. Firma plánuje udržiavať techniku v takom stave, aby bol možný reštart po prijatí potrebných noviel zákona.

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2023
success
error