DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Vy ste tí, ktorí voláte po tom, že solidarita, vy chcete, aby sa otvorili hranice, Progresívne Slovensko (…) Progresívne Slovensko je za prijímanie migrantov, nelegálnych migrantov.

Blanár a Valášek v Sobotných dialógoch - 18.11.2023
Nepravda

Progresívne Slovensko podporuje v programe strany boj s nelegálnou migráciou a aj pri riešení migračnej krízy v lete 2023 podporovali konštruktívne riešenia. Výrok hodnotíme ako nepravdivý.

Téma migrácie sa stala jednou z hlavných tém predčasných parlamentných volieb 2023 na Slovensku. 

Poslanec za Progresívne Slovensko Tomáš Valášek na tlačovej besede pripomenul, že  Slovenská republika má readmisnú dohodu s Maďarskom, odkiaľ prichádza najväčší počet nelegálnych migrantov. Každý nelegálny migrant, ktorý prekročí slovenskú hranicu, má byť zachytený bezpečnostnými zložkami a byť vrátený späť do krajiny, z ktorej prišiel, v tomto prípade do Maďarska.

Pred voľbami sa riešilo potvrdenie, ktoré sa vydáva migrantom, aby mohli zotrvať na území Slovenska. PS bolo pre zrušenie alebo upravenie tohto potvrdenia, zároveň upozornilo, že kontroly sú nástrojom na evidenciu migrantov na našom území. Pripomenuli taktiež, že Slovensko nie je ich cieľová krajina, pretože pokračujú ďalej do západnej Európy a cez slovenské územie len prechádzajú (2:45). 

Michal Šimečka povedal, že nelegálnu migráciu je potrebné riešiť na vonkajších hraniciach Schengenu a celkovo Európskej únie. Je za komplexné riešenie, ktorým má byť spoločný Migračný pakt na úrovni Európskej únie, ktorý aj sám v Európskom parlamente podporil (19:53). 

V sekcii “Silnejšia Európska únia” programu Progresívneho Slovenska do volieb 2023 sa nachádza nasledujúci bod:

“Sme za efektívnu a spravodlivú reformu migračnej politiky vrátane reformy Dublinského systému, užšiu spoluprácu EÚ v rámci spoločného azylového priestoru a pretvorenie Frontexu na skutočnú Pobrežnú a pohraničnú službu EÚ. Podporujeme boj s nelegálnou migráciou a účinnejšiu návratovú politiku na základe dohôd s tretími krajinami a finančnej pomoci EÚ tretím krajinám.”

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2023
success
error