DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Zároveň my sme boli tí a poopravím pána kolegu Valáška, keď sme počas nášho predsedníctva v roku 2016 Európskej únie predstavili tzv. flexibilnú solidaritu.

Blanár a Valášek v Sobotných dialógoch - 18.11.2023
Pravda

Princíp tzv. flexibilnej solidarity predstavilo Slovensko počas svojho predsedníctva Rady Európskej únie v druhej polovici roka 2016. Flexibilná solidarita v zmysle, ktorý predstavil vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) znamenala, že členské štáty Európskej únie (EÚ) by mali viac možností, ako prispieť k riešeniu migračnej krízy.

Slovensko by tak napríklad nemuselo prijať migrantov na základe povinných kvót, ale finančnými, materiálnymi či ľudskými kapacitami prispieť na ochranu vonkajšej hranice EÚ.

Návrh slovenského predsedníctva bol ostatnými európskymi predstaviteľmi nakoniec odmietnutý. Najnovší vývoj v oblasti migračnej a azylovej politiky EÚ však obsahuje nápadne podobný návrh na revíziu politiky. V júni 2023 sa ministri vnútra členských štátov zhodli na návrhu Európskej komisie, v ktorom sa hovorí o mechanizme dobrovoľnej solidarity, kedy si členský štát môže vybrať medzi viacerými možnosťami pri pomoci s prichádzajúcimi migrantami. Demagog.sk o tomto návrhu písal na začiatku leta.

Výrok hodnotíme ako pravdivý, nakoľko princíp flexibilnej solidarity Slovensko predstavilo počas predsedníctva v Rade EÚ v roku 2016.

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2023
success
error