DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Naša politika je jasná a môžu si to ľudia porovnať s tým, čo sme robili, keď bola veľká migračná kríza v roku 2015. Ani 1 migrant nelegálny sa sem nedostal. Bola to práve zásluha vtedajšieho ministra vnútra Kaliňáka a ďalších, ktorí urobili kus roboty.

Blanár a Valášek v Sobotných dialógoch - 18.11.2023
Nepravda

Nelegálna migrácia existovala aj počas vlád Roberta Fica. Hraničná a cudzinecká polícia si o nej vedie štatistiky. V roku 2015 Hraničá a cudzinecká polícia evidovala vyše 2000  prípadov nelegálnej migrácie a viac ako 200 prípadov neoprávneného prekročenia štátnej hranice. Počas druhej Ficovej a Pellegriniho vlády, polícia evidovala tisíc až dvetisíc prípadov nelegálnej migrácie ročne. Výrok Juraja Blanára preto hodnotíme ako nepravdivý.

V roku 2015 vypukla nová migračná kríza v dôsledku eskalácii konfliktov na Blízkom východe. Počet migrantov prichádzajúcich do Európy sa zvyšoval a za jeden rok dosiahol až 1,3 milióna ľudí.

Mnohé vlády členských štátov Európskej únie reagovali zatvorením hraníc a negatívnym stanoviskom voči prijímaniu prichádzajúcich utečencov. Rada Európskej únie v reakcii na situáciu schválila prerozdeľovanie utečencov na základe povinných kvót. Slovensko malo prijať 802 utečencov no vláda na čele s premiérom Róbertom Ficom avizovala, že rozhodnutie o kvótach implementovať nebude a rozhodla sa podať kvôli tomuto rozhodnutiu rady žalobu na Súdny dvor v Luxemburgu. 

Napriek nesúhlasu s povinnými kvótami vtedajšia vláda Roberta Fica rozhodla prijať stovku utečencov, ktorí prišli do Európy a nachádzali sa v gréckych a talianskych utečeneckých táboroch. Nakoniec veľká časť sa veľká časť z nich vrátila späť do Iraku, pretože proti prijatiu sa postavili obce, v ktorých mali byť utečenci umiestnení.

Podľa štatistík vedených Hraničnou a cudzineckou políciou, nelegálny migrácia existovala aj počas predošlých Ficových vlád. V roku 2015 evidovala Hraničná a cudzinecká polícia 2535 prípadov nelegálnej migrácie a 222 prípadov neoprávneného prekročenia štátnej hranice (.pdf, str 26). V období 2012-2020, teda počas druhej a tretej Ficovej vlády a Pellegriniho vlády, polícia evidovala tisíc až dvetisíc prípadov nelegálnej migrácie ročne.

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2023
success
error