DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Ja vám poviem príklad iný. Keď nastala tá kríza na Ukrajine, ten vojnový konflikt, tak prišli migranti z Ukrajiny a zoberte si, že sme im otvorili náruč.

Blanár a Valášek v Sobotných dialógoch - 18.11.2023
Pravda

Po začatí ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 bol umožnený všetkým osobám utekajúcim pred vojnovým konfliktom krátkodobý pobyt do 90 dní, pričom existovala možnosť požiadať o medzinárodnú ochranu či dočasné útočisko. Individuálne posúdenie umožnilo vstup aj tým, ktorí nemali platné cestovné doklady. 

Vtedajší premiér Eduard Heger sa k situácii vyjadril nasledovne: ,,Slovensko je solidárne s Ukrajinou a sme lojálny sused. Bezpečnosť a prosperita Ukrajiny sú aj naším záujmom.’’

Bezprostredne po začiatku konfliktu sa k pomoci Ukrajine vyjadril kladne aj predseda Smeru-SD, Robert Fico: ,,Obeťou sú bežní občania Ukrajiny. Títo ľudia si zaslúžia humanitárnu podporu a pomoc vrátane našich slovenských kapacít." 

Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov sa na Slovensku registrovalo 112 350 utečencov z Ukrajiny a 131 885 utečencov požiadala o azyl na Slovensku.

Európska komisia eviduje 109 530 utečencov z Ukrajiny, ktorí na Slovensku využívajú dočasnú ochranu.

 

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2023
success
error