DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Nie predarmo bol minister obrany (Ukrajiny, pozn.) napr. odvolaný, pretože tam bola, sa prevalila veľká korupčná aféra pri dodávaní len potravín napr. na front.

Blanár a Valášek v Sobotných dialógoch - 18.11.2023
Pravda

Bývalý minister obrany Oleksii Reznikov 4. septembra 2023 odstúpil z funkcie na výzvu prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Dôvodom je niekoľko korupčných káuz, z ktorých najnovšia sa týkala zabezpečenia vojenských búnd. V januári 2023 odstúpil zástupca ministra obrany za nákup potravín pre armádu za nadhodnotené ceny.

Ukrajinský úrad boja proti korupcii dlhodobo sledoval možné protiprávne konanie ministerstva obrany pri obstarávaní potravín pre armádu, čo bola jedna z korupčných káuz, kvôli ktorej sa prezident Volodymyr Zelensky chystal odvolať ministra obrany Oleksia Reznikova.

Predtým, než k tomu mohlo dôjsť, oznámil Reznikov na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter, že podal rezignačný list. 

V januári 2023 Zelenský odvolal alebo vyzval k odstúpeniu námestníka ministra obrany Vyacheslava Shapovalova, zástupcu generálneho prokurátora, zástupcov ministrov regionálneho rozvoja a ministra sociálnej politiky, spolu s viacerými úradníkmi. Dôvodom bol škandál s nadhodnotenými cenami potravín pre armádu. BBC píše, že Reznikov bol už vtedy blízko odvolaniu.

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2023
success
error