DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Pretože sme významným spôsobom Ukrajine pomohli tým, že sa tam dalo vyše 700 000 000 vojenskej pomoci z našich skladov ozbrojených síl, kde naše ozbrojené sily ostali úplne holé a my musíme dnes hľadať finančné prostriedky aj na úkor životnej úrovne občanov Slovenskej republiky.

Blanár a Valášek v Sobotných dialógoch - 18.11.2023
Nepravda

Veľká časť poskytnutej pomoci Ukrajine v celkovej hodnote približne 671 miliónov eur bola Slovensku kompenzovaná prostredníctvom Európskeho mierového nástroja, bezodplatným poskytnutím vojenskej techniky či zvýhodnenej ponuky na nákup vojenskej techniky. Odborníci z rezortu obrany vyzdvihujú modernizačné procesy v armáde, s ktorými je spojený aj nákup novej techniky. Slovensko nemá „prázdne sklady“ v rezorte obrany a tak výrok Blanára hodnotíme ako nepravdivý.

Z dát Úradu vlády vyplýva, že od februára 2022 Slovensko poskytlo Ukrajine pomoc vo výške približne 671 miliónov eur. Najvýznamnejšiu časť tejto pomoci tvorili odmínovacie komplety BOŽENA5+, munícia a strelivo, systém PVO S-300 a stíhačky MiG-29. V januári tohto roka Slovensko dostalo za vtedajšiu pomoc Ukrajine refundácie z Európskeho mierového nástroja (EPF) vo výške 41,9 milióna eur, koncom roku 2022 to bolo 40,2 milióna eur. Keď o tejto kompenzácii informoval vtedajší minister obrany Naď, poskytlo Slovensko Ukrajine pomoc vo výške približne 167,8 milióna eur a vtedajšie refundácie tak tvorili približne polovicu nákladov. Momentálne by Slovensko malo za tzv. zimný balík pomoci Ukrajine dostať ďalšiu refundáciu z EPF vo výške 5,5 milióna eur. 

Okrem finančnej refundácie zo zdrojov EPF malo Slovensko od Nemecka ako kompenzáciu za odoslanie tridsiatich vozidiel BVP-1 dostať pätnásť tankov Leopard 2 A4. Nemecko bezodplatne poskytlo Slovensku aj dva komplety protivzdušnej obrany Mantis v hodnote približne 225 miliónov eur. Ako kompenzáciu za odoslanie stíhačiek MiG-29 ponúkli Spojené štáty Slovensku dvanásť vrtuľníkov Bell AH-1Z Viper s príslušenstvom a výcvikom a vyše 500 rakiet AGM-114 Hellfire II vo výrazne zvýhodnenej sume. Minister obrany úradníckej vlády Martin Sklenár konštatoval, že pôvodná hodnota techniky je približne miliarda dolárov, kým Slovensko ju môže odkúpiť za približne 340 miliónov dolárov. Súčasťou grantu USA majú byť aj protidronové systémy a približne päťtisíc pušiek M4. Slovensko za čias ministra Naďa prvýkrát v histórii poskytlo 2 % HDP na obranu, ktoré by mali byť pre členskú krajinu Severoatlantickej aliancie (NATO) minimálnym štandardom.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) generál Daniel Zmeko na tlačovej besede ministerstva obrany SR poznamenal, že „kontrakty na základnú modernizáciu pozemných síl sú aktuálne podpísané. To znamená, predovšetkým nové bojové vozidlá, kolesové aj pásové. Verím, že v blízkej budúcnosti prijmeme rozhodnutia na obstaranie hlavného bojového tanku. Vnímam to konečne ako naberanie dychu. Zároveň dnes obnovujeme kasárne, ktoré sa mali ešte prednedávnom predať. A to už ani nehovorím o tom, ako nám teraz množstvo predaných kasárenských areálov a výcvikových priestorov chýba. Navyše, aj do tej infraštruktúry, ktorá nám ostala, sa dlhodobo neinvestovalo skoro nič. Takto sme si vytvorili niekoľkomiliardový investičný dlh. Vďaka dobrým rozhodnutiam súčasného vedenia rezortu sa konečne niektoré projekty realizujú.“ Z vyjadrenia Zmeka vyplýva, že sklady ozbrojených síl nie sú „úplne holé“, ako poznamenal Blanár. Naopak, sklady sú podľa vyjadrenia Zmeka v priebehu modernizácie, ktoré OS SR nevyhnutne vyžadovali. 

Zmeko v rozhovore pre RTVS avizoval, že aj napriek rozsiahlej pomoci Slovenska Ukrajine, „armáda na tom nie je o nič horšie, ako bola pred 24. februárom 2022. Naopak je na tom lepšie.“ Ministerstvo obrany navyše konštatovalo, že poskytnutá pomoc brániacim sa Ukrajincom nemala na obranyschopnosť Slovenska žiaden vplyv. 

Sklenár na tlačovom brífingu v júni označil posledné roky za najreformenjšie v oblasti obrany. Vyzdvihol, že pomoc Ukrajine nejde na úkor obranyschopnosti Slovenska. Pomoc Ukrajine je podľa Sklenára pomocou aj pre Slovensko, nakoľko „najlepšou slovenskou obrannou politikou je mať na hranici stabilnú, prosperujúcu a mierovú Ukrajinu.“

Dátum zverejnenia analýzy: 21.12.2023
success
error