DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Tá rýchlosť (pozn. akou minister vnútra odvoláva) je priamo úmerná v bežnej rýchlosti, aká sa robí po výmene vlády, možnože by sme si niekedy mohli pozrieť, akou rýchlosťou bolo vymetené vedenie polície pri iných výmenách vlád.

Pellegrini a Sulík v Na telo - 12.11.2023
Nepravda

V minulosti menil minister vnútra policajného prezidenta najskôr po 11 dňoch, zatiaľčo Šutajovi Eštokovi to trvalo jeden deň, výrok preto hodnotíme ako nepravdivý. 

Pri výmenách ministrov vnútra obvykle dochádza k personálnym zmenám na vedúcich pozíciách v policajnom zbore. Súčasný minister vnútra, Matúš Šutaj Eštok, bol do funkcie menovaný 25. októbra 2023 a policajného prezidenta, Štefana Hamrana, odvolal z funkcie hneď nasledujúci deň a to aj napriek tomu, že Hamran si podal žiadosť o odchod do civilu k 1. novembru. 

Predošlý minister vnútra, Roman Mikulec, bol do funkcie vymenovaný 21. marca 2020. Policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému umožnil odísť z funkcie k 31. augustu 2020, teda viac než päť mesiacov po výmene ministrov. Minister Mikulec Lučanského neodvolal skôr než v deň jeho plánovaného odchodu.

Vtedajšiemu riaditeľovi Národnej kriminálnej agentúry, ktorým bol Branislav Zurian, bolo umožnené vo funkcii zotrvať až do jeho odchodu na vlastnú žiadosť k 15. máju 2021. 

Pred Milanom Lučanským bol na poste policajného prezidenta Tibor Gašpar, ktorý z funkcie sám odstúpil. Tibor Gašpar sa na post policajného prezidenta dostal v roku 2012 po páde vlády Ivety Radičovej. Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák bol vymenovaný 4. apríla 2012 a vtedajší policajný prezident Jaroslav Spišiak ostal vo funkcii do 15. mája, pokiaľ zaňho minister Kaliňák nenašiel náhradu v podobe Tibora Gašpara. Personálna zmena nastala po takmer mesiaci a pol od vymenovania nového ministra.  

Jaroslava Spišiaka vymenoval vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic 19. júla 2010. On sám bol vymenovaný 8. 7. 2010 (.pdf, s. 23), teda len 11 dní pred odvolaním predchádzajúceho policajného prezidenta Jána Packu. Packa po ukončení svojho pôsobenia odišiel do dôchodku. 

Oprava z 3. 1. 2024: Výrok sme chybne označili hodnotením "pravdivý", aj keď odôvodnenie bolo uverejnené v súlade so skutočným hodnotením nepravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.11.2023
success
error