DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Pokiaľ viem, tak pán minister nenašiel na stole žiadne oznámenie pána prezidenta Hamrana, že odchádza to len na tlačovkách rozprával, ale papier žiadny nikde.

Pellegrini a Sulík v Na telo - 12.11.2023
Neoveriteľné

Z verejne dostupných informácií nie je možné posúdiť, či po príchode na ministerstvo našiel písomné oznámenie Štefana Hamrana o jeho odchode, výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Hamran, bývalý šéf polície, avizoval už začiatkom októbra svoj odchod z funkcie. Dôvodom odchodu Hamrana z významného postu je Smer-SD, ktorému sa po voľbách podarilo vyskladať koalíciu.

Šutaj Eštok, nový minister vnútra, sa 26.10. 2023 rozhodol Hamrana odvolať.  K tomuto odvolávaniu došlo len tri dni pred avizovaným odchodom Hamrana do civilu

Štefan Hamran v rozhovore pre Denník N uviedol, že mal k 31. októbru 2023 skončiť vo funkcii policajného prezidenta a od 1. novembra odísť do civilu. Túto informáciu oznámil na ministerstve vnútra, kde mu podľa jeho slov vystavili personálny rozkaz (08:25), ktorý mu premiér a zároveň minister vnútra, Ľudovít Ódor spolu s generálnym tajomníkom podpísali 24. októbra. 

Šutaj Eštok všal 5. 11. uviedol, že nedostal dokumentáciu o tom, že by Hamran plánoval  odísť do civilu.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.11.2023
success
error