DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

V dvadsiatom štvrtom všetci fungujú rovnako a v dvadsiatom piatom povedal pán minister, že keby náhodou došlo k výpadku všetkých takýchto vecí, ako ste vymenovali, tak štát zagarantuje, že im doplní tieto výpadky.

Pellegrini a Sulík v Na telo - 12.11.2023
Zavádzajúce

Minister práce síce sľúbil kompenzáciu tretiemu sektoru, avšak nie je jasné, akým spôsobom, navyše upresnil pritom, že nechce podporovať mimovládne organizácie, ktoré sa podľa jeho slov zapájajú do politického diania. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Pellegrini vo výroku odkazuje na návrh ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) o zmene asignácie 2% z daní príjmov fyzických osôb.

Erik Tomáš 7.11. 2023 vyhlásil, že od budúceho roka sa súčasný systém rodičovského dôchodku zruší a navrhuje, aby od roku 2025 mohli fyzické osoby venovať 2% z daní svojim rodičom v dôchodkovom veku. Dnes je možné tieto 2% adresovať tretiemu sektoru (mimovládne organizácie, neziskové organizácie a občianske združenia).

Po rokovaniach vlády a negatívnych reakciách sa Tomáš vyjadril, že ak mimovládne organizácie kvôli tejto zmene prídu o peniaze, vláda pre nich nájde nové spôsoby financovania. Ubezpečil, že dostanú ešte väčšiu sumu ako doteraz z dvoch percent daní. Vo vyjadrení však dodal, že pôjde iba o neziskovky „s ušľachtilým cieľom“ a problém budú mať také organizácie, ktoré „vstupujú a ovplyvňujú politický a spoločenský život“. Minister nekonkretizoval, ako presne odlíši dané organizácie.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.11.2023
success
error