DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Ja som tiež čítal nejaké threemy nejakej novinárky z Plusky, ktorá tvrdila, že vy aj vaši kolegovia neviete, či vy osobne veľmi radi by boli, keby boli v minulosti získali nejaké fotografie na mňa alebo niečo.

Voľby 2023: Peter Pellegrini a Boris Kollár - 07.09.2023
Pravda

Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej získali viacerí reportéri prístup ku Kočnerovej komunikácii v aplikácii Threema. Jedným z odhalení vyplývajúcich z tejto komunikácie bola informácia, že mal Marián Kočner záujem vlastniť kompromitujúci materiál na Petra Pellegriniho. Podľa správ Petra Tótha tieto fotografie získali vtedajší predstavitelia SIS, ktorí boli údajne v kontakte aj s Borisom Kollárom, Milanom Krajniakom a bratmi Pčolinskými. V ďalších správach písala bývalá novinárka Martina Ruttkayová Kočnerovi, že jej bratia Pčolinskí fotografie ukazovali a chceli ju použiť na komunikáciu s Petrom Pellegrinim. Aj keď nie je možné overiť pravdivosť tvrdení jednotlivých aktérov, takáto v Threeme existuje. Výrok Petra Pellegriniho preto hodnotíme ako pravdivý.

Z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bol ako objednávateľ obžalovaný Marián Kočner. Koncom roka 2019 získali niektorí reportéri prístup ku kompletnému vyšetrovaciemu spisu, celkovo 53 terabajtov materiálu. Materiály, ktoré sa zvyknú označovať aj ako Kočnerova knižnica, mimo iného obsahovali aj Kočnerovú komunikáciu z aplikácie Threema, ktorú sa vyšetrovateľom podarilo dešifrovať.

Jedným z odhalení Kočnerovej knižnice bolo, že sa Marián Kočner snažil zohnať fotografie, ktoré mali kompromitovať Petra Pellegriniho. Z komunikácie v aplikácií Threema vyplýva, že Ich zdrojom mali byť bratia Pčolinskí.

Podľa správ z Threema išlo o zábery intímneho charakteru, na ktorých mal byť Peter Pellegrini. Kočner podľa správ z aplikácie Threema mal o tieto fotky veľký záujem a písal si o nich s oligarchom Norbertom Bödörom, bývalou novinárkou Martinou Ruttkayovou či bývalým siskárom Petrom Tóthom.

Bývalá novinárka Martina Ruttkayová, o ktorej sa neskôr zistilo, že s Kočnerom spolupracovala, podľa správ Kočnerovi potvrdila, že fotky naozaj videla a ich pôvodom majú byť bratia Pčolonskí.  „Boli za mnou. Pcolinsky. Chceli mna pouzit ako kanal ktory to povie Pellemu,“ písala Ruttkayová v správach s Kočnerom.

Peter Pčolinský na otázku, či Ruttkayovej ukazoval akékoľvek fotografie bývalého premiéra pripustil, že spolu debatovali. Zdrojom fotografií však, podľa jeho slov, mali byť Pellegriniho vtedajší kolegovia zo strany Smer.

Peter Tóth Kočnerovi potvrdil, že zdrojom fotiek sú bratia Peter Pčolinský a Vladimír Pčolinský, ktorí sú úzko prepojený na hnutie Sme rodina. Peter Pčolinský bol zvolený ako poslanec za Sme rodina a Vladimír Pčolinský bol nominantom strany na šéfa SIS. „Robili to ako fusku. Dnes su na poziciach riaditelov odborov a su vraj v styku s Pcolami a vlekarmi a kriziakmi a potetovancami,“ napísal Tóth cez šifrovanú aplikáciu Kočnerovi. „Pčoli“ mala byť prezývka bratov Pčolinských, „Križiak“ pre Milana Krajniaka, „Vlekár“ bolo označenie pre Borisa Kollára a „Potetovanci„“ bolo označenie pre bratov Petra a Pavla Koščovcov.

Bratia Pčolinskí popierajú, že by sa podieľali na vytváraní či šírení ilegálneho kompromitujúceho materiálu. Poslanec Peter Pčolinský priznáva, že takéto fotografie mal v roku 2018 k dispozícii. Avšak on aj jeho brat hovoria, že to bol podvrh a Peter Pellegrini na nich v skutočnosti nebol.

Dátum zverejnenia analýzy: 20.09.2023
success
error