DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

My sme prišli dnes doobeda s vážnym zistením, kde obstarávacie oddelenie na NATO obstaráva tzv. kampaň, ktorou má presvedčiť ľudí, ktorí sú vo veku 25-34 rokov a 55-65 rokov, to sú v podstate voliči predovšetkým ľavicových strán, ale predovšetkým strany Smer-sociálna demokracia, aby zvýšili podporu slovenskej verejnosti, čo sa týka dodávania zbraní na Ukrajinu.

Blanár vs. Valášek - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Severoatlantická aliancia (NATO) začiatkom roka vypísala kampaň na infomovanie verejnosti na Slovensku o pozitívnych aspektoch pomoci Ukrajine. Jej cieľom však nie je zvýšená podpora verejnosti pre vojenskú pomoc a zároveň necieli zámerne na voličov strany Smer-SSD, tak ako samotná strana interpretuje. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

NATO vypísalo obstarávací proces na uskutočnenie informačnej kampane na Slovensku. Jej cieľom je zvýšiť povedomie Slovákov, konkrétne vekové skupiny 25-34 a 55-65 rokov, o činnosti NATO, jeho činnosti a o tom, prečo je dôležitá podpora suverénnej a samostatnej Ukrajiny.

Kampaň nie je cielene zameraná na voličov strany Smer-SSD, ako tvrdí poslanec Blanár a ako sa domnieva samotná strana, ktorá práva tento aspekt kritizuje. Na kategórie 25-34 a 55-65 rokov cieli z dôvodu, že Slováci v týchto vekových kategóriách v prieskumoch uvádzajú najnižšiu mieru podpory pre Ukrajinu a zároveň najnižšiu poznateľnosť činnosti NATO. 

Rovnako nie je predmetom kampane zvyšovať podporu slovenskej verejnosti pre vojenskú podporu Ukrajiny. Kampaň má ukázať, prečo je podpora suverénnej, samostanej a bezpečnej Ukrajiny aj v záujme Slovenska.

Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci. Je síce pravdou, že NATO obstaráva informačnú kampaň, poslanec Blanár však zavádza o jej cieľovej skupine aj dôvodoch, prečo vznikla.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.06.2023
success
error