DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

...lebo ako ste správne citovali, lebo výhra Pellegrini alebo Fico a vystúpime z NATO, čo je čistý hoax, čistá konšpirácia.

Blanár vs. Valášek - 30.11.-0001
Pravda

Strana Smer-SSD ani strana Hlas oficiálne nepropagujú vystúpenie Slovenskej republiky z NATO. V dokumente, spomínanom v širšom kontexte, sa hovorí o politikoch ako hrozbách a potrebe niečo urobiť s voľbami. 

Politické strany Smer-SSD a Hlas a ich predsedovia Robert Fico a Peter Pellegrini nehovoria o vystúpení Slovenska z NATO a aj v minulosti hovorili o mieste v Euroatlantických štruktúrach. 

Koncom mája zvolala strana Smer-SSD spolu s nezaradeným poslancom Tarabom tlačovú konferenciu, kde kritizovala pracovnú cestu úradníkov z viacerých ministerstiev a zástupcov mimovládnych organizácii na tému hybridné hrozby. Tá sa konala v Bruseli 18. a 19. apríla 2023 a stretli sa na nej s predstaviteľmi Európskej komisie, Európskej služby pre vonkajšiu činnosť s predstaviteľmi niektorých útvarov Severoatlantickej aliancie. 

V dokumente sa píše o politickej opozícii ako o hybridnej hrozbe. Daniel Milo z Ministerstva vnútra žiadal o to, aby sa NATO zaoberalo otázkou volieb, lebo ak vyhrá Fico a Pellegrini, Slovensko podľa neho údajne vystúpi z NATO.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.06.2023
success
error