DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Monika Beňová

SMER-SD

Automobilový priemysel je jeden z najbohatších priemyslu v rámci Európy a my musíme na nich tlačiť, pretože už dnes nás vo výrobe lacnejších elektromobilov dávno predbieha Čína.

Europoslanci na TA3 - 30.11.-0001
Pravda

Európska únia sa dlhodobo snaží tlačiť na prechod od spaľovacích motorov smerom k elektromobilite. V rebríčkoch najprímovejších európskych firiem sa automobilky pravidelne umiestňuje na popredných priečkach a inak to nie je ani na Slovensku. V tomto odvetví však zaostávame za Čínou, z ktorej sa stáva líder elektromobility a momentálne je možné tam zaobstarať aj najlacnejší elektromobil na svete. Výrok europoslankyne Moniky Beňovej preto hodnotíme ako pravdivý.

Podľaaktuálne dostupných štatistických údajov portálu statista.com sú európskymi firmami s najvačšimi príjamami za rok 2021, firmy z automobilového, ropného a finančného priemyslu. Prvé miesto ziskovosti obsadila nemecká firma Volkswagen, ktorá patrí k najväčším automobilkám na svete. V TOP 10 sa taktiež umiestnili aj automobilka Daimler AG a na 11. mieste sa ocitla aj automobilka BMW Group. 

Štatistiku potvrdzuje aj rebríček spoločnosti Forbes Global za rok 2022, v ktorom sa Volkswagen nachádza na druhom mieste hneď po ropnom gigantovi Shell. Rebríček Forbes Global hodnotí najväčšie spoločnosti na svete pomocou štyroch metrík: tržby, zisky, aktíva a trhová hodnota. V TOP 10 sa taktiež umiestnila automobilka Mercedes-Benz Group AG. 

Pri pohľade na štatistiku Finstatu môžeme konštatovať, že slovenské automobilové spoločnosti tiež patria medzi firmy s najväčšími tržbami. Medzi TOP 3 najziskovejšími firmami sa nachádzajú až 2 automobilky. Celkovo sa v rebríčku TOP 20 nachádzajú až 4 firmy z automobilového odvetvia.

Čína patrí dlhodobo k dominantným hráčom na trhu elektromobilov. Len za posledné dva roky sa počet predaných elektromobilov v krajine zvýšil viac ako 5 násobne. V roku 2022 bola Čína ôsmy krát po sebe najväčším svetovým trhom pre elektromobily. V Číne sa taktiež predáva najlacnejší elektromobil na svetovom trhu, ktorým je čínsky Wuling Hongguang Mini EV v hodnote 4 286,33 eur. Pre porovnanie najlacnejší elektromobil predávaný v Európe, je možné kúpiť od 7600 eur.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.05.2023
success
error