DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Mnohí lekári už takéto platy (pozn. ako žiadajú) majú, ale majú ich ako zmluvné platy, nemajú ich garantované v zákone, nie sú oprávneným nákladom pre zdravotné poistenie.

Remišová vs Pellegrini na Markíze - 30.11.-0001
Pravda

Lekárske odborové združenie predložilo vláde 8 požiadaviek, splnením ktorých podmieňovali stiahnutie výpovedí. Ôsmou a najspornejšou bola otázka platového ohodnotenia. Lekári pôvodne žiadali aby bola neatestovanému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 1,7 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve a atestovanému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 2,8 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, a taktiež aby bola zohľadnená dĺžky praxe (cca  50 eur za každý rok praxe). 

Pokiaľ by sme vychádzali z priemernej mzdy za rok 2021 (ktorá bola na úrovni 1211 eur) výjde nám, že lekárske odborové združenie požadovalo aby sa základná zložka platu lekára pohybovala od cca 1816 eur do 3390 eur + príplatky za odpracované roky. Plat lekárov sa však mimo základnej zložky skladá ešte z rôznych príplatkov napríklad za víkendy, sviatky či nadčasy a ďalších bonusov. Podľa zdravotného analytika Martina Smatanu a jeho spracovania údajov z NCZI, dosahoval priemerný hrubý plat lekára v nemocnici, vrátane príplatkov a nadčasov za rok 2021 hodnotu 3376 eur. Z tohto pohľadu je pravda, že mnohí lekári už mali platy, aké žiadali vo svojich požiadavkách

Problémom platov lekárov je podľa Smatanu aj fakt, že rozpočet priznáva lekárom len minimálne platy garantované zákonom a nemyslí na extra ohodnotenie. Preto si nemocnice buď nemohli dovoliť lepšie ohodnotiť kvalitnejších lekárov alebo museli ísť do straty, aby im zabezpečili požadované platové podmienky. (Na telo plus 22.11. Martin Smatana, čas: 17:15 ) Je preto možné, že niektorí lekári už mali platy aké žiadali lekársky odborári, nemali ich však garnatované v zákone. Nemocnice sa preto zadlžovali, čím vznikal další systémový problém zdravotníctva, ktorý štrajkujúci lekári požadovali vyriešiť. Výrok Petra Pellegriniho hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.12.2022
success
error