DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Ak hovoríme o nedostatku lekárov, preto sa pýtam, prečo ste nepokračovali v systéme, ktorý som sa ako premiér pokúšal zaviesť, nahradiť zahraničných študentov na fakultách slovenskými. Na a 2 polroka, či na 3, ste to zrušili a teraz s tým prišiel Igor Matovič ako s veľkým objavom, že on ide znovu požiadať, aby prijalo sa viacej Slovákov na naše slovenské fakulty.

Remišová vs Pellegrini na Markíze - 30.11.-0001
Pravda

Začiatkom roku 2020 sa vláda s vtedajším premiérom Pellegrinim zaviazala, poskytnúť lekárskym vysokým školám dodatočné finančné prostriedky vo výške 2,5 milióna eur. Zdroje mali slúžiť na prijatie zvýšeného počtu študentov. V praxi to znamenalo, že mali lekárske fakulty prijať o 250 slovenských študentov viac ako v predchádzajúce roky. Dodatočné finančné prostriedky mali refundovať stratu príjmov, ktorú spôsobí nižší počet prijatých zahraničných študentov.

Lekárske fakulty zareagovali na vyhlásenie Pellegriniho už v roku 2020, keď v rámci vtedajšieho školského roku prijali o 185 študentov viac ako bolo v pláne. 

Po februárových voľbách nový premiér záväzky predchádzajúcej vlády nedodržal a neposkytol financie na zvýšenie počtu slovenských študentov medicíny. Univerzity neobdržali príspevok na akademický rok 2020/2021, čo spôsobilo fakultám komplikácie. 

V októbri tohto roku vláda prehodnotila súčasný postoj a zhodla sa na tom, že štát bude platiť lekárskym fakultám reálne náklady na štúdium slovenských medikov, aby boli univerzity schopné prijať viac študentov pochádzajúcich zo Slovenska. V akademickom roku 2023/2024 budú môcť lekárske vysoké školy prijať o 500 slovenských študentov viac, pričom financie budú proporcionálne rozdelené medzi všetky lekárske fakulty na Slovensku. 

Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.12.2022
success
error