DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Zastavili tie rekonštrukcie nemocníc v Roosveltovej v Bystrici, ružinovskú.

Remišová vs Pellegrini na Markíze - 30.11.-0001
Pravda

Počas vlády Petra Pellegriniho bola schválená rekonštrukcia nemocnice v Banskej Bystrici. Nemocnica v máji 2019 vyhlásila verejné obstarávanie, no to bolo napokon v roku 2021 ukončené bez podpisu zmluvy. 

K ukončeniu došlo kvôli zdražovaniu materiálov a finančnej  neudržateľnosti projektu, podľa ministerstva zdravotníctva bolo dôvodom aj to, že projekt nebol dostatočný vzhľadom k požiadavkám, ktoré sa objavili počas pandémie. Podľa ministerstva zdravotníctva sa bude nemocnica uchádzať o peniaze z Plánu obnovy, v súvislosti s ním však v máji 2022 banskobystrický kraj kritizoval ministra Lengvarského kvôli nedostatočnej komunikácií. Je však pravda, že projekt, ktorý pôvodne schválila predošlá vláda, bol zastavený. 

V roku 2019 Pellegriniho vláda schválila aj rekonštrukciu ružinovskej nemocnice, projekt mal obsahovať nový heliport či zmeny v parkovaní v podobne parkovacích domov alebo rozšírenie operačných sál. Nový heliport bol otvorený vo februári 2022. K tomu, či bol projekt zastavený, sa nám nepodarilo nájsť potvrdzujúce či vyvracajúce informácie. 

Ministerstvo zdravotníctva 23. 11. 2022 reagovalo na obvinenia týkajúce sa Plánu obnovy. Súčasťou reakcie bola aj kritika predošlej vlády, tá vraj nechala naplánované projekty rekonštrukcie nemocníc bez príslušnej dokumentácie.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.12.2022
success
error