DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Za mojej vlády sa dalo 75 000 000 a 100 000 000 na nákup novej techniky do slovenských nemocníc.

Remišová vs Pellegrini na Markíze - 30.11.-0001
Neoveriteľné

Peter Pellegrini bol predsedom vlády SR v období od 22. marca 2018 až do 21. marca 2020. V týchto rokoch tvorili výdavky štátneho rozpočtu v kapitole ministerstva zdravotníctva vyše 1,3 miliardy respektíve 1,2 miliardy. Aj keď je v rozpočte uvedená položka “Modernizácia zdravotných pracovísk a ich technické zázemia”, ktorá je smerodajná pre pravdivosť tohto výroku, nie je pri nej uvedená presná suma. Tá sa uvádza iba za celý program do ktorého táto položka rozpočtu spadá. Na zistenie sumy investícii do nemocníc musíme vychádzať zo správ a tlačových vyhlásený Ministerstva zdravotníctva alebo samotných nemocníc, ktoré sa však publikujú zväčša pri väčších investíciách. Keďže nie je možné z verejne dostupných zdrojov presne určiť aká suma bola investovaná do nákupu novej techniky pre nemocnice, hodnotíme výrok ako neoveriteľný.

Jednou z väčších investícii bola investícia do Univerzitnej nemocnice Bratislava vo výške 30 miliónov eur. Polovica tejto sumy smerovala do nákupu zdravotníckej techniky a rovnaká suma do rekonštrukcie priestorov a vybavenia piatich budov univerzitnej nemocnice, ktoré ju tvoria.

Veľký nákup techniky oznámil vtedajší premiér spolu s ministerkou Kalavskou aj v máji 2018. Predseda vlády informoval o nákupe 16 kusov lineárnych urýchľovačov za 70 miliónov eur.

V júni 2018 zase ministerstvo informovalo, že sa podarilo ušetriť peniaze pri obstarávaní a celková odhadovaná úspora mala predstavovať takmer 75 miliónov eur. Ministerstvo oznámilo, že ušetrené prostriedky môžu nemocnice investovať do oblastí, kde ich pacienti či zdravotníci najviac potrebujú.

Na investície do vybavenia nemocníc boli vyčlenené finančné prostriedky aj v roku 2019. V máji 2019 ministerstvo informovalo, že do nemocníc pôjde 100 miliónov eur, ktoré použijú na nákup novej medicínskej techniky a modernizáciu. 

Prostriedky na vybavenie nemocníc boli za obdobie premiérovania Petra Pellegriniho vyčlenené aj z eurofondov. Začiatkom roka 2020 ministerstvo informovalo, že sa realizovalo celkovo 28 projektov v celkovej výške 187 mil. eur, ktoré boli zamerané na modernizáciu infraštruktúry nemocníc, rekonštrukciu urgentných príjmov, nákup nového prístrojového vybavenia  a zdravotníckej techniky, či vybudovanie integrovaných centier zdravotnej starostlivosti.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.12.2022
success
error