DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Paradoxne, čo čítame, váš pán stranícky otec Igor Matovič pred voľbami vyplakával pred Pentou na Cypre pred schránkou a nakoniec ten plán obnovy manažujete tak, že gro tých peňazí nakoniec skončí v penťáckych nemocniciach. 

Remišová vs Pellegrini na Markíze - 30.11.-0001
Pravda

Výrok hodnotíme ako pravdivý vzhľadom na nastavenia verejnej výzvy, ktoré neobmedzujú prístup Penty k zdrojom z plánu obnovy.

Predsedníčka strany Za ľudí a ministerka informatizácie Remišová začínala svoju politickú kariéru v strane OĽaNO, ktorú založil súčasný minister financií Matovič.

16. februára, dva týždne pred parlamentnými voľbami 2020, sa na kanáli Igor Matovič objavilo video, na ktorom líder OĽaNO ukazuje schránkové firmy Penty na Cypre. 

Výzvu na financovanie investičných projektov na podporu výstavby rekonštrukcie a nemocníc vo výške 212 miliónov € z Plánu obnovy vyhlásilo ministerstvo zdravotníctva 8. novembra 2022. Prípravu projektov k danej výzve vykonávali Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach a Penta. 

Iniciatíva UNLP sa skončila začiatkom augusta príkazom jej riaditeľa: "Prikazujem s okamžitou platnosťou ukončiť všetky aktivity pracoviska oddelenia investičných činností, ktoré súvisia s prípravou a realizáciou podkladov pre plán obnovy a odolnosti v rámci UNLP." Podľa denníku SME nemocnica neuviedla dôvody svojho rozhodnutia.

K dňu vyslovenia výroku sa k výzve neprihlásila iná organizácia. Možné zapojenie sa nevylúčila firma Agel.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.12.2022
success
error