DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Dokonca nevedel (pozn.Vallo) minúť ani vládne peniaze, ktoré sme mu k dispozícii ako vláda dali na pozdvihnutie Bratislavy.

Remišová vs Pellegrini na Markíze - 30.11.-0001
Neoveriteľné

Primátor mesta Bratislava Matúš Vallo získal ešte v roku 2019 od vlády, na čele ktorej bol bývalý premiér Peter Pellegrini, 10 miliónov eur pre hlavné mesto. Ďalších 5 miliónov eur mala vláda vo forme dotácií poskytnúť mestským častiam. Táto čiastka bola dohodnutá na rokovaní primátora s premiérom a podľa slov samotného Valla mala byť použitá na rekonštrukcie rôznych objektov v bratislavskom verejnom priestore. 

To, že by hlavné mesto malo o tieto peniaze prísť, spomína Peter Pellegrini v predvolebnom videu, v ktorom vyslovuje podporu Vallovmu protikandidátovi Rudolfovi Kusému. Pellegrini vo videu neuvádza dôvody, prečo by Bratislava mala o peniaze prísť a neodkazuje ani na konkrétne nariadenie alebo uznesenie, z ktorého by to vyplývalo. Takáto informácia sa nenachádza ani na oficiálnych stránkach vlády či magistrátu, výrok preto hodnotíme neoveriteľný.  

Často spomínanou témou v predvolebnej kampani bola aj otázka, či Bratislava stihne využiť eurofondy určené na výstavbu električkovej trate do Petržalky. Z celkového obnosu eurofondov určených na revitalizáciu bratislavskej dopravnej infraštruktúry mala značná časť slúžiť práve na výstavbu električkovej trate do Petržalky. Problém nastal, keď musela byť výstavba trate za 74,58 miliónov eur pozastavená na jar 2022 z dôvodu skokového nárastu cien stavebných materiálov, ktoré neboli zohľadnené v pôvodnej zákazke. Keďže boli stavebné práce pozastavené, tak sa začalo špekulovať o tom, že trať nestihne byť postavená do konca roka 2023, dokedy musia byť eurofondy vyčerpané. Pred voľbami uviedol starosta bratislavského Nového Mesta a kandidát na post primátora Bratislavy Rudolf Kusý, že mesto kvôli Vallovi príde až o 100 miliónov eur z nevyčerpaných eurofondov. Kusého podporovala aj strana Hlas na čele s predsedom Petrom Pellegrinim.

V priebehu leta sa mestu podarilo podpísať dodatok ku zmluve so stavebnou spoločnosťou a stavba električkovej trate bola opäť obnovená na jeseň. V súčasnosti ostáva otázne, či mesto o nejaké eurofondy príde, ak sa trať kvôli zdržaniu s materiálmi nepodarí postaviť do určeného termínu. Primátor Vallo niekoľkokrát ubezpečil, že ak by sa aj dokončenie posunulo, tak vďaka rozfázovaniu celého projektu a možnosti čerpania eurofondov z ďalšieho programového obdobia, Bratislava o peniaze nepríde, len sa použijú na iné projekty. V súčasnosti nie je možné posúdiť, či tieto peniaze mesto minie alebo nie.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.12.2022
success
error