DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Ale momentálne nerozumiem, ako môže minister vnútra povedať, že kontrola našej hranice napr. s Maďarskom by bola porušením Schengenského priestoru, keď to robí Rakúsko vo vzťahu k slovenskej hranici, robí to Česko vo vzťahu slovenskej hranici.

Remišová vs Pellegrini na Markíze - 30.11.-0001
Pravda

Dočasné obnovenie hraničných kontrol zo závažných dôvodov nie je porušením schengenského priestoru, výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Rakúsko aj Česká republika zaviedli kontroly na hraniciach so Slovenskom od konca septembra 2022. Toto rozhodnutie odôvodnili zvýšenou nelegálnou migráciou. Minister vnútra sa vyjadril, že týmto rozhodnutím porušujú schengenský kódex.

Podľa Kódexu schengenských hraníc je možné dočasne obnoviť kontroly na vnútorných hraniciach schengenského priestoru, ak existuje “závažné ohrozenie verejného poriadku alebo vnútornej bezpečnosti v niektorom z členských štátov” a to len na nevyhnutný čas, na dobu najviac 30 dní. Túto dobu je v prípade nutnosti možné predĺžiť. (pdf, s. 25)

Podľa dát Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže (Frontex) je nelegálna migrácia do Európskej únie na výraznom vzostupe. V súčasnosti je najvyššia od roku 2016. Na Slovensku bolo od konca septembra zadržaných viac ako 4000 nelegálnych migrantov.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.12.2022
success
error