DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Dnes je Slovensko jednou z najoptimálnejšou cestou pre týchto pašerákov ľudí.

Remišová vs Pellegrini na Markíze - 30.11.-0001
Pravda

Slovensko je prirodzene jednou z tranzitných krajín pre migrantov, pretože leží medzi Tureckom, ktoré používajú migranti ako bránu do Európy a Nemeckom, ktoré je ich cieľovou destináciou. Navyše Balkánska trasa na ktorej sa Slovensko nachádza je jednou z hlavných migračných trás a najnovšie dáta ukazujú, že zaznamenáva najväčší počet nelegálnych prekročení hranice. Atraktívnosť tranzitu cez Slovensko zvýšilo aj zavedenie hraničných kontrol na maďarských a slovinských hraniciach zo strany Rakúska, čo presmerovalo ešte viac migrantov na naše územie. Aj keď neskôr boli hraničné kontroly zavedené aj na slovensko-rakúskych a slovensko-českých hraniciach, tak migranti k nám stále prúdia z Maďarska. Výrok Petra Pellegriniho preto hodnotíme ako pravdivý.

Všeobecným faktom je, že nelegálni migranti sa chcú dostať do západnej Európy, predovšetkým do Nemecka. Už od utečeneckej krízy v roku 2015 je dobre známa tzv. Balkánska trasa, ktorá vedie predovšetkým cez Maďarsko, odkiaľ pašeráci môžu využívať benefity Schengenského priestoru. Za posledné obdobie sa podľa FRONTEXu zvýšil prúd migrantov do Európy oproti minulému roku na tejto trase až o 168% a bolo zaznamenaných až 128 438 nelegálnych prekročení hranice, čo bolo suverénne najviac spomedzi všetkých trás.

(zdroj obrázka)

 

Balkánska trasa vedie viacerými cestami, tou najfrekventovanejšou bola v minulosti trasa cez balkánske krajiny, Maďarsko a Rakúsko až do západnej Európy. Rakúsko však v roku 2015 zaviedlo hraničné kontroly s Maďarskom a Slovinskom, čo podľa rakúskeho ministra vnútra viedlo k preorientovaniu sa prevádzačov na severnejšiu trasu, teda cez Maďarsko a Slovensko.

Pre Slovensko je to objektívne komplikovanejšia situácia, pretože ustrážiť hranicu o dĺžke takmer 655 km je značne náročnejšie. Je preto logické, že pašeráci smerujú ďalej cez naše územie. Minister vnútra Roman Mikulec však odmieta nečinnosť policajných zložiek, mnohí jeho slová však považujú za alibizmus.

Tranzit do západnej Európy od nás je už komplikovanejší vzhľadom na to, že na hraniciach s Rakúskom a Českom máme zavedené hraničné kontroly. Migranti, ktorí prichádzajú z Maďarska tak často ostávajú na našom území, keďže Maďarsko odmieta dodržiavať readmisné dohody a teda neprijíma od Slovenska migrantov prichádzajúcich z ich územia.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.12.2022
success
error