DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Tomáš

Hlas

Trinásty dôchodok ste zrušili vy ste ho zrušili dokonca aj so svojou koaličnou stranou Sme rodina, ktorá má ministra práce a minister práce a celé koaličné hnutie Sme rodina hlasovalo za náš trinásty dôchodok. Vy ste z neho urobili sociálnu dávku tak, ako ste zrušili pán Matovič, obedy zadarmo, tak ako ste obmedzili minimálnu mzdu, ktorú sme my mali nastavenú ako automat na 60 % priemernej mzdy tak, ako ste zrušili dôchodkový strop…

Matovič a Tomáš v Na telo - 01.07.2022
Pravda

Vládna koalícia Igora Matoviča v októbri 2020 nahradila vyplácanie 13. dôchodku novou sociálnou dávkou. Jednalo sa o úpravu pôvodného zákona o 13. dôchodku, ktorý schválila ešte vo februári roku 2020 vláda Petra Pellegriniho aj spolu s hlasmi všetkých vtedajších členov poslaneckého klubu Sme rodina, vrátane súčasného ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, Milana Krajniaka. Túto časť výroku hodnotíme ako pravdivú. 

Čo sa týka dotácií na tzv. „obedy zadarmo“ zavedených v roku 2018, tieto boli zrušené počas vlády Igora Matoviča v decembri 2020.

V oblasti minimálnej mzdy došlo taktiež k úpravám, a to konkrétne k zmene výpočtového automatu schváleneho ešte za vlády Petra Pellegriniho, ktorý pôvodne od roku 2021 počítal s minimálnou mzdou vo výške 60 % priemernej mzdy, na súčasne platných 57 % z priemernej mzdy vždy za predošlí rok. Skutočne teda došlo k celkovému zníženiu minimálnej mzdy (‘obmedzeniu’).

Zastropovanie dôchodcovského veku v Ústave SR bolo taktiež zrušené, a to v rámci reformy dôchodkového systému schválenej v apríli tohto roka. Po novom sa horná hranica odchodu do dôchodku predlžuje podľa strednej dĺžky dožitia, čím došlo k odstráneniu pôvodného horného limitu stanoveného na vek 64 rokov. 

Na základe vyššie uvedených skutočností výrok hodnotíme ako pravdivý. 

Dátum zverejnenia analýzy: 01.07.2022
success
error