DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Hovorím o dekanovi právnickej fakulty pánovi Burdovi, ktorý hovorí, ak by tam aj niečo bolo, tak určite by to nebolo na úrovni zločinu, ale iba prečinu a tak, ak by to bol prečin ako on kvalifikuje po prečítaní tohto obvinenia voči Robertovi Ficovi a Robertovi Kaliňákovi, tak rozhodne k tomu nepatrí kolúzna väzba, ktorú oni navrhujú, lebo chcú umlčať opozičného lídra za normálnu opozičnú politiku, ktorú robí.

Blanár a Korčok v Na telo - 03.05.2022
Zavádzajúce

Súčasným dekanom Právnickej fakulty Univerzity Komenského je doc. JUDr. Eduard Burda, PhD., na ktorého sa Juraj Blanár odvoláva. Ten v rozhovore pre Pravdu spomenul niekoľko spôsobov, akými sa na obvinenie dá pozerať, kolúznu väzbu v tomto prípade označil za neodôvodnenú. Burda však v súvislosti s kolúznou väzbou nehovoril o umlčiavaní opozičných lídrov a taktiež nespája kolúznu väzbu s tým, že by sa malo jednať o prečin. Výrok hodnotíme ako zavádzajúci.

Dekan Burda v rozhovore hovorí o niekoľkých možných pohľadoch na skutky, z ktorých boli Kaliňák s Ficom obvinení. Ak pri zadávaní pokynov na vyšetrovanie konali ako verejní, tak podľa Burdu nespáchali trestný čin. Ak nekonali ako verejní činitelia, no využívali svoju autoritu, tak nejde o zneužitie právomocí verejného činiteľa, a teda o trestný čin. Ak plánovali politicky využiť získané informácie na páchanie trestného činu napríklad vydierania, potom by mohli byť za to postihnuteľní. V uznesení, v ktorom sa vznáša obvinenie voči Ficovi s Kaliňákom to však niečo také bližšie špecifikované nie je.

Burdu sa okrem iného v Pravde pýtali, či nebolo trestným činom zverejňovanie daňových dokumentov bývalého prezidenta Andreja Kisku. Burda uznal, že: „danými vyjadreniami mohlo prísť k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu ohrozenie bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva, ale len podľa prvého odseku, ktorý je prečinom, nie podľa tretieho odseku, ktorý je zločinom”. Na to, aby to bol zločin, by muselo dôjsť k naplneniu skutkovej podstaty a muselo by dôjsť k naplneniu závažnosti. To znamená, že by sa museli zvážiť konkrétne okolnosti prípadu. V neprospech obvinených by mohlo hrať, ak sa k týmto informáciám dostali využitím svojho postavenia.

K otázke väzby sa Burda vyjadril: „Vzhľadom na celkový charakter skutku, resp. skutkov, ktoré sa v tomto prípade kladú za vinu, ako aj vzhľadom na celkovú politickú klímu a verejný drobnohľad, som presvedčený, že ak by aj bolo toto obvinenie v určitej časti vyhodnotené ako dôvodné (čo by podľa toho, čo uvádzam vyššie čiastočne mohlo byť), dôvod na väzbu v tomto prípade nie je.” Burda nehovoril ani o snahe umlčať opozičného politika, ani o spojitosti medzi klasifikáciou trestného činu a kolúznou väzbou.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.05.2022
success
error