DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

V rámci covidu po tom, keď bol covid automat v čiernych okresoch mohli mať obyčajné rúška vonku pri vzdialenosti menšej ako 2 metre a teraz dokonca už musí byť respirátor, pričom ten počet tých hospitalizovaných významne klesá.

Boris Kollár a Juraj Blanár na TA3 - 08.02.2022
Zavádzajúce

Výrok hodnotíme ako zavádzajúci, keďže poslanec Blanár neuvádza všetky informácie na vyhodnotenie tejto zmeny pravidiel, aj keď ju pomenúva správne. Podľa covid automatu do 25. novembra bolo v čiernych okresoch prikázané nosiť v exteriéri rúško, ak ste boli k niekomu bližšie ako 2 metre, zatiaľčo súčasné pravidlá prikazujú respirátor. Blanár však opomína, že v novembri bola na Slovensku dominantná delta, kým teraz sa šíri nákazlivejší omikron. Pravidlo respirátora v exteriéri pri vzdialenosti menšej ako 2 metre berie do úvahy nastupujúcu vlnu omikronu, ktorá už v čase relácie bola viditeľná z čísel nových pozitívnych prípadov a stúpať už začali aj počty hospitalizovaných.  

Do 25. novembra 2021 sa okresy riadili Covid automatom. Pre čierne okresy (3. stupeň ohrozenia) skutočne platila povinnosť nosiť respirátor v interiéri a rúško v exteriéri pri vzdialenosti do 2m pre všetky skupiny - očkovaní, prekonaní, neočkovaní (.pdf, s. 5). Konkrétne 25. novembra bolo v nemocniciach hospitalizovaných 3 188 pacientov, na vrchole vlny ich bolo 6. decembra 3 503.

30. januára 2022, v deň vysielania relácie, bolo na Slovensku evidovaných v nemocniciach 1 535 pacientov. Je preto pravdou, že oproti novembru 2021 počet hospitalizovaných v januári 2022 klesol takmer o polovicu. Od minima 1 492 pacientov 21. januára však postupne pomaly stúpajú.

Enormný výskyt vysoko šíriaceho sa variantu omikron, si vyžiadal nové opatrenia, ktoré zahŕňajú aj prekrývanie si horných dýchacích ciest nielen v interiéri, ale aj exteriéri (.pdf, s. 2.). 30. januára už bolo potvrdených 7796 nových prípadov covid-19 a viditeľný strmo stúpajúci trend. 

Rýchlosť šírenia variantu omikron je vyššia ako pri variante delta, ktorý na Slovensku prevažoval v novembri 2021. Túto vlastnosť nového typu vírusu poslanec Blanár neuvádza, preto hodnotíme jeho výrok ako zavádzajúci.

Vyjadrenie Juraja Blanára z 7. 2. 2021:
„Vysvetľujete moju jednu vetu prostredníctvom 1598 znakov, čo je takmer celá normostrana A4. V živej diskusii s oponentom a moderátorom nie je možné a ani som nemal priestor komplexne vyargumentovať každé svoje tvrdenie. Aj vy predsa uvádzate, že túto zmenu pravidiel J. Blanár „pomenúva správne“.”

Dátum zverejnenia analýzy: 08.02.2022
success
error