DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Martin Dubéci

PS

SNS, ktoré ovládalo ministerstvo obrany, ja neviem koľko rokov, hádam najdlhšiu dobu, však vy máte tú zodpovednosť za to, že v akom stave sú naše ozbrojené sily, lebo viete, v ozbrojených silách to nie je tak, že za pol roka sa niečo obstará. To, v akom stave sú ozbrojené sily dnes, je výsledkom vlády SNS v rokoch 16-20.

25.04.2024
Zavádzajúce

Rezort obrany najdlhšie viedla strana Smer-SD: počas prvej aj druhej Ficovej vlády v rokoch 2006 - 2010 aj 2012 - 2016. SNS ministerstvo obrany viedla v rokoch 2016 - 2020. Toto obdobie je porovnateľné s 2020 - 2024, kedy malo obranu na starosti hnutie OĽaNO, úradnícka vláda a opäť Smer-SD, je preto zavádzajúce tvrdiť, že stav ozbrojených síl SR je len výsledkom strany SNS. 

V prvej vláde Roberta Fica patril rezort obrany Františkovi Kašickému, ktorý podal demisiu, pretože sa médiami prevalila kauza predražených tendrov, v ktorých išlo o tri sporné súťaže na Ministerstve obrany. Kašického nahradil Jaroslav Baška (obidvaja nominanti Smeru-SD). V roku 2012, počas druhej vlády Roberta Fica, mala strana Smer-SD pod palcom všetky ministerstvá. V tejto vláde bol ministrom obrany Martin Glváč. Slovenská národná strana mala obranu len v tretej vláde Roberta Fica a vo vláde Petra Pellegriniho, čiže v rokoch 2016 až 2020. Ministerstvo riadil bývalý vojak Peter Gajdoš. Preto hodnotíme výrok ako zavádzajúci. 

S Petrom Gajdošom sa spája kauza nákupu obrnených transportérov. Polícia ho vyšetrovala z dôvodu podozrenia na zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Ešte predtým ale vyšla navonok iná kauza z rezortu obrany - išlo o zmiznutie munície z vojenského skladu v Trenčíne. Po nej ale zistili, že chýbajú ďalšie munície z muničného skladu Sklené, čo v tej dobe potvrdila aj hovorkyňa Ministerstva obrany: "Môžeme potvrdiť, že v muničnom sklade Sklené chýbajú náboje vo väčšom množstve."

Počas rokov 2020 - 2023 vo vláde Igora Matoviča aj Eduarda Hegera mal ministerstvo obrany na starosti Jaroslav Naď z hnutia OĽaNO (dnes Slovensko.) Počas tohto obdobia dosiahlo Slovensko svoj záväzok voči NATO vynakladať na obranu aspoň 2 percentá HDP. V úradníckej vláde Ľudovíta Ódora v roku 2023 bol ministrom obrany Martin Sklenár. V súčasnosti, v štvrtej vláde Roberta Fica, je ministrom obrany Robert Kaliňák

Vyjadrenie Martina Dubéciho pre Demagóg.sk z 22. apríla 2024:

„V mojom hodnotení som vychádzal aj z mojich osobných skúseností, formálneho a je neformálneho vplyvu na ministerstve. Jedná sa o subjektívny hodnotiaci úsudok, samozrejme, formálne to platí, ako píšete.”

Dátum zverejnenia analýzy: 19.05.2024
success
error