DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Martin Dubéci

PS

Presne tak, zrušenie koncesionárskych poplatkov bola chyba, však my sme to vraveli aj v minulosti, vtedy, keď prebiehala táto diskusia.

25.04.2024
Pravda

Návrh na zrušenie koncesionárskych poplatkov bol predložený v decembri 2022 ako doplňujúci návrh k novele zákona o dani z osobitnej stavby. Vtedajší nezaradený poslanec NR SR a člen PS Tomáš Valášek hlasoval proti tomuto návrhu dvakrát; v druhom čítaní, aj po jeho vrátení do parlamentu po tom, čo ho prezidentka Čaputová vetovala. Zrušenie koncesionárskych poplatkov v tom období kritizovala aj členka Progresívneho Slovenska Zora Jaurová. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Zrušenie koncesionárskych poplatkov schválila Národná rada SR 22. decembra 2024. Z Progresívneho Slovenska ich v tom čase kritizovala Zora Jaurová, ktorá sa k tejto téme vyjadrila 24. decembra 2022. Podľa členky PS sú koncesie a licenčné poplatky najlepším a najefektívnejším spôsobom financovania verejnoprávnych médií, o čom svedčia analýzy (ako príklad uviedla European Broadcasting Union) aj odborný konsenzus. Taktiež kritizovala vyjadrenia Richarda Sulíka o tom, že RTVS je závislá na štáte, ktorý na jej financovanie prispieval aj napriek koncesionárskym poplatkom.

Zrušenie koncesionárskych poplatkov bolo schválené ako doplňujúci návrh k novele zákona o dani z osobitnej stavby, predložil ho Marián Viskupič (SaS). Zrušenie poplatku za rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) inicioval Richard Sulík, bola to súčasť dohody o schválení rozpočtu na rok 2023. Tomáš Valášek, člen PS a v tom čase nezaradený poslanec NR SR, hlasoval proti tomuto pozmeňujúcemu návrhu. Parlament zákon schválil 82 hlasmi, povinnosť platiť koncesionárske poplatky zanikla 1. júla 2023.

Prezidentka zákon vetovala. Jej výhrady však súviseli iba so samotnou daňou z osobitnej stavby. Upozornila, že jej aplikácia ovplyvní iba jedinú obchodnú spoločnosť Eustream, ktorá je prevádzkovateľom tranzitného plynovodu a zabezpečuje energetickú bezpečnosť krajiny. Poslanci jej veto prelomili 17. februára 2023. Valášek hlasoval opäť proti tomuto zákonu, pomocou ktorého bolo schválené zrušenie koncesionárskych poplatkov.

Dátum zverejnenia analýzy: 19.05.2024
success
error