DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Martin Dubéci

PS

Vzhľadom na všetky výroky, ktoré vy ste mali o Ukrajine, som mal pocit, že skôr vám to pílilo uši, lebo však Ukrajina je skorumpovaná krajina, do ktorej nikdy nebudeme posielať peniaze, s ktorou sa nikdy nemáme baviť.

25.04.2024
Pravda

Taraba od začiatku plnoformátovej ruskej invázie na Ukrajinu šíril proruské naratívy a je kritický voči Ukrajine. V prvý deň vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu uverejnil na svoj facebookový profil niekoľko príspevkov, pomocou ktorých odkláňal pozornosť od vojnového konfliktu na vládu Eduarda Hegera a prezidentku Zuzanu Čaputovú. Šíril dezinformácie napríklad aj v príspevku o prítomnosti biolaboratórií Spojených štátov na území Ukrajiny. Spochybnil dôvreryhodnosť ukrajinských zdrojov počty obetí v divadle v Mariupole aj masakru v Buči. Výrok Martina Dubéciho preto hodnotíme ako pravdivý. 

Spoločnosť Gerulata v máji 2022 zverejnila zoznam profilov na sociálnych sieťach, ktoré šírili proruskú propagandu. Tomáš Taraba sa medzi nimi ocitol hneď na piatom mieste z hľadiska nebezpečnosti.

Program (.pdf) strany SNS v parlamentných voľbách 2023, za ktorú Taraba kandidoval, neobsahuje kapitolu o zahraničnej politike či Ukrajine. Navrhuje však zrušenie sankcií voči Rusku.

V roku 2023 bol Taraba ako nezaradený poslanec zo strany Život – Národná strany medzi predkladateľmi návrhu stanoviska o podpore diplomatického riešenia vojenského konfliktu na Ukrajine a k ohrozeniu ekonomických záujmov Európskej únie, jej členských štátov a občanov v kontexte tohto konfliktu, ktorý predložili poslanci za stranu Smer-SD. 24. februára 2023 – rok od začatia vojny na Ukrajine – Tomáš Taraba uverejnil zhrňujúci príspevok svojich postojov o tomto konflikte. 

Proukrajinskejšie je jeho vyjadrovanie sa v poslednom mesiaci. V rozhovore pre denník Postoj v apríli 2024 ale povedal, že „bol som jedným z prvých, ktorý nazval vojnu na Ukrajine ruskou inváziou. Považujem vyústenie situácie za obrovskú prehru oboch strán. Rusi budú za to personálne, materiálne aj reputačne silno krvácať.“ Vo svojom príspevku na Facebooku z dňa 11. apríla 2024 komentoval svoje stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským vo Vilniuse, slovami, že „Slovensko má záujem na mieri a prosperite Ukrajiny.“

Dátum zverejnenia analýzy: 19.05.2024
success
error