DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Pokiaľ ide o Transparency International, vyhodnotila transparentnosť mojej kampane najvyššie spomedzi všetkých kandidátov. To je jedna vec, druhá vec. Všetky veci, ktoré sú okolo mojich osobných majetkových pomerov, sú dávno dohľadané.

Prezidentské voľby 2024: Korčok vs Pellegrini 28. 3. 2024 v RTVS - 28.03.2024
Pravda

Transparency International Slovensko vyhodnotila Korčokovu kampaň ako najtransparentnejšu zo všetkých kandidátov na prezidenta a dala jej celkové hodnotenie 90 percent. 11 z 15 kritérií na transparentnosť spĺňa, avšak plán kampane, označovanie inzercie, a komunikáciu s voličmi plní len čiastočne. Jedinou kategóriu, ktorú podľa Transparency Korčok nesplnil, bolo majetkové priznanie kandidáta. Znamená to, že Korčok na vyžiadanie nevyplnil rozšírené majetkové priznanie a neschválil jeho zverejnenie. Majetkové priznania však podával ako minister zahraničia v rokoch 2020, 2021 a 2022. 

Podľa posledného Oznámenia verejného funkcionára z roku 2022, kedy bol Korčok ministrom zahraničných vecí, priznal príjem v hodnote 70 206€, BMW z roku 2015, byt s garážou v Ružinove v Bratislave a rekreačnú chatu v okolí Senca. Taktiež priznal hypotekárny úver z roku 2010 a zároveň odmietol využívanie akýchkoľvek hnuteľných alebo nehnuteľných veci vo vlastníctve cudzej osoby. 

Rodinný dom pri Seneckých jazerách Korčok nadobudol v roku 2009. Byt v Bratislave kúpený v roku 2010 na hypotéku na Záhradníckej ulici v komplexe Octopus je trvalým bydliskom Ivana Korčoka aj jeho manželky Soni Korčokovej. V rozhovore s Braňom Závodským (21:30) Korčok doplnil, že tento byt prenajíma. Povedal tiež, že dom v Senci kúpili s manželkou po predaji inej nehnuteľnosti v Senci. Korčokova manželka pochádza zo Senca

Majetkové priznania Ivana Korčoka na stránke NRSR sú k dispozícii od roku 2014, majetok v nich priznáva v podobnom rozsahu.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.04.2024
success
error