DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Keď hovoríte, že už nedodávame ani náboj, no a čo to bolo od októbra minulého roku, keď Slovenská republika, to znamená so súhlasom vlády Slovenskej republiky, je vyvezených za 500 miliónov vojenskej techniky. Ešte raz to chcem zopakovať, hovoríte ani náboj, ale s vašimi pečiatkami, so súhlasom vlády Slovenskej republiky naďalej vyvážate zbrane. 

Prezidentské voľby 2024: duel Korčok a Pellegrini - 18.03.2024
Neoveriteľné

Pred voľbami sa koaliční lídri na čele s Robertom Ficom vyjadrovali k dodávkam zbraní skôr odmietavo. Po voľbách však vládna koalícia vyhlásila, že komerčným dodávkam zbraní na Ukrajinu brániť nebude. Slovenské zbrojovky tak naďalej pokračujú v dodávkach zbraní na Ukrajinu. Údaj ohľadom vyvezenej vojenskej techniky v hodnote 500 miliónov sa nám overiť nepodarilo. Tento výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Predstavitelia súčasnej vládnej koalície pred voľbami avizovali kritický postoj k posielaniu zbraní na Ukrajinu. Robert Fico na sneme Smeru-SD v novembri 2022 oznámil svoj zámer ukončiť vojenskú pomoc a prisľúbil, že ak bude Smer-SD vo vláde, tak nepošlú na Ukrajinu ani jeden náboj. Tento prísľub Fico odvtedy viackrát zopakoval.

Predseda SNS Andrej Danko sa otvorene a dlhodobo vyjadroval proti akýmkoľvek dodávkam zbraní na Ukrajinu. V relácii Na hrane ešte v marci 2022 povedal, že Slovensko nesmie dodávať zbrane na Ukrajinu. Aj na priamu otázku tesne pred voľbami odpovedal, že vo vojenskej pomoci Ukrajine nechce pokračovať. Danko sa dokonca vyjadril proti „darovaniu“ húfnic Zuzana,  tie však neboli súčasťou vojenskej pomoci, ale boli dodané na základe kontraktu na komerčný predaj. Výrobu ďalších 16 húfnic následne financovali  Dánsko, Nemecko a Nórsko, ktoré na tento účel vyčlenili 92 miliónov eur.

Predseda strany Hlas-SD bol vo svojich vyjadreniach zo všetkých koaličných lídrov najmiernejší. Peter Pellegrini sa pred voľbami vyjadroval, že Slovensko do budúcna nemôže výraznejšie pomôcť Ukrajine, pretože už toho veľa nemá. Na druhú stranu označil Ruskú agresiu na Ukrajine za príležitosť pre Slovensko v oblasti zbrojného priemyslu a podporoval komerčné dodávky zbraní. „Nikdy nepoviem vetu, že zo Slovenska neodíde ani náboj, pretože Slovensko má fabriky, ktoré vyrábajú muníciu,“ povedal predseda strany Hlas. 

Pred voľbami Pellegrini nevylučoval ani vojenskú pomoc Ukrajine zo skladov Slovenskej republiky. „Je našou povinnosťou svojmu susedovi pomôcť, aj humanitárne aj technicky, pokiaľ máme k tomu ešte nejaké zdroje a vieme posilniť obranyschopnosť tejto krajiny,“ povedal Pellegrini na tlačovej konferencii vo februári 2023. Pellegrini taktiež vyzval na väčšiu empatiu pri debatách o vojenskej pomoci nášmu susedovi. „Tiež by sme sa obracali na svojich susedov a priateľov, aby nám pomohli aj v oblasti výzbroje našej armády alebo dodania zbraní.“ (v čase od 4:28). 

Po voľbách sa postoj koalície najviac priblížil k vyjadreniam predsedu Hlasu, aj keď predseda SNS Andrej Danko trval na stanovisku, že okrem vojenskej pomoci by zastavil aj súkromné objednávky vojenskej techniky. Róbert Fico však svoje dovtedajšie tvrdenia korigoval, keď v novembri 2023 upresnil, že jeho odmietavý postoj sa týka len prípadných dodávok zbraní a munície zo zásob slovenskej armády a povedal, že nová vláda nebude brániť podnikom pri výrobe a dodávkach zbraní odberateľom. 

Tieto tvrdenia potvrdil aj minister zahraničných vecí za Smer-SD Juraj Blanár, keď oznámil, že vojenská pomoc Ukrajine, ktorá funguje na komerčnom základe, bude pokračovať.

Fico ešte pred týmito vyhláseniami podporil vojenskú pomoc Ukrajine na summite EÚ v Bruseli. V záveroch rokovania, ktoré Fico schválil, sa okrem iného spomína aj urýchlenie poskytovania vojenskej podpory. 

„Európska únia bude Ukrajine a jej obyvateľom naďalej poskytovať významnú finančnú, hospodársku, humanitárnu, vojenskú a diplomatickú podporu, a to tak dlho, ako to bude potrebné,“ píše sa v záverečnom dokumente, ktorý bol schválený všetkými hlavami štátov EU. 

Za toto hlasovanie ho kritizoval aj Andrej Danko, ktorý je dlhodobo proti dodávkam zbraní na Ukrajinu.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.03.2024
success
error