DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Len vám pripomínam, že vysoký predstaviteľ Ruskej federácie nedávno povedal, že Rusko nemá žiadne hranice.

Prezidentské voľby 2024: duel Korčok a Pellegrini - 18.03.2024
Pravda

4. marca 2024 Dmitrij Medvedev, súčasný podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý prezident, vyhlásil, že  „hranice Ruska nikde nekončia“. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý. 

Medvedev to povedal na Svetovom festivale mládeže v Rusku, v rámci prednášky s názvom „Geografické a strategické hranice,” a citoval tak ruského prezidenta Vladimíra Putina. Prezident sa podľa neho vyjadril „presne a výstižne.” Ako informoval BBC korešpondent  BBC  v Rusku, toto vyjadrenie je možné vidieť aj na billboardoch v Moskve, na ktorých je uvedené spolu s fotografiou Vladimíra Putina. 

 

This morning an electronic billboard on my way to work is displaying this Putin quote: “Russia’s borders do not end anywhere.” pic.twitter.com/K7q5wUPHWN

— Steve Rosenberg (@BBCSteveR) January 15, 2024

 

 

Medvedev na podujatí zároveň uviedol, že „Ukrajina je Rusko” a alternatívne chápania musia “navždy zmiznúť” (vyjadrenie na videu tu). Počas prednášky Medvedev ukázal mapu s prekreslenými hranicami Európy, kde je územie Ukrajiny zmenšené na oblasť hlavného mesta Kyjev. Väčšina územia je pripojená k Rusku, časť Ukrajiny je na mape pridelená aj Poľsku, Rumunsku a Maďarsku. 

Podobne sa ruský prezident vyjadril aj v minulosti. 24. novembra 2016 na odovzdávaní cien študentom geografie. Po tom, čo študent správne odpovedal na jeho otázku, kde sú hranice Ruska, Putin povedal, že
„ruské hranice nikde nekončia.” Tu zároveň dodal, že išlo o vtip.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.03.2024
success
error